A Bölcsődék Napja – április 21.

A Bölcsődék Napján az első magyarországi bölcsőde megnyitására emlékezünk: az intézményt 1852. április 21-én nyitották meg a fővárosi Kalap utcában (napjainkban: Irányi utca 2-4.). Az esemény évfordulója 2010-óta miniszteri rendeletben szabályozott, állami ünnep.

 

 

 

Annak ellenére, hogy a 2020. év elején elszabadult Covid-19 világjárvány által kikényszerített védekező-megelőző intézkedések az idén sem teszik lehetővé az esemény korábbi években megszokott, a családok személyes jelenlétével egybekötött megünneplését, ez a nap mégis jó alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk a bölcsődei rendszer létrejöttéről, és kifejezzük elismerésünket és köszönetünket a legkisebbekkel foglalkozó szakembereknek, gyermekgondozóknak lelkiismeretes, szeretettel teljes, sok felelősséggel  járó munkájukért.

 

 

 

A világ első bölcsődéjét Párizsban nyitották meg 1844-ben. A korábban ismeretlen intézmény létrehozását a nagyipari termelés létrejötte tette szükségessé, mivel a mosodákban és a textiliparban, ahol tömegesen foglalkoztattak női munkaerőt, megoldást kellett találni a gyermekek napközbeni ellátására, felügyeletére. A bölcsődei rendszer elterjedésében és megszilárdulásában jelentős szerepe volt a különböző egyházaknak, amelyek karitatív-szociális, család pasztorációs tevékenységük részeként karolták fel a bölcsődék ügyét. Magyarországon 1852 januárjában, Majer István püspök, nagyprépost és Forrayné Brunszvik Júlia (az első magyar óvodát létrehozó Brunszvik Teréz unokahúga) támogatásával bölcsőde-egylet alakult, ennek gyűjtése, és kiterjedt szervezőmunkája eredményezte az első magyar bölcsőde létrejöttét. Az intézményben 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. Az első években négyéves korig fogadták a szociális alapon kiválasztott gyermekeket, akiknek élelmezése mellett a ruházatáról is gondoskodtak.

 

 

 

Városrészünkben az önkormányzat 9 bölcsődét, és 14 családi bölcsődét tart fenn, a gyermekek napközbeni ellátására 1.078 férőhely áll rendelkezésre. Ebből 980 a bölcsődei, és 98 a családi bölcsődei férőhelyek száma. Az intézmények működtetése a Prevenciós Központ feladatkörébe tartozik. A bölcsődékben napi négyszeri étkezés, minden igényt kielégítő, korszerűen felszerelt csoportszobák mellett udvari játékokkal, készségfejlesztő eszközökkel ellátott, biztonságos zöldterületek várják a legkisebbeket, biztosítva sokoldalú fejlődésüket. Budapesten elsőként, 2003-óta az önkormányzat a rászoruló kerületi gyermekek számára térítésmentesen biztosítja a bölcsődei ellátást.

 

 

 

Kerületünkben nincs kielégítetlen bölcsődei elhelyezési igény, az önkormányzat hosszú távra tekintő tervezésének eredményeként intézményeink minden kerületi kisgyermek előtt nyitva állnak. 

 

Képgaléria