A világ megváltoztatható! - Föld napja 2022.

Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970 április 22-én húszmillió amerikai polgár fejezte ki egyetértését és támogatását a Föld és természeti értékeinek fokozottabb védelméért. Az esemény világméretű mozgalmat hívott életre, 140 országban reagáltak a kezdeményezésre, és megszületett a Föld napja, amit napjainkban már a fejlett és a fejlődő világ minden országában megünnepelnek.

 

 

 

A Föld napjának jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”. E gondolat  jegyében 1990-ben Magyarországon is létrejött a Föld Napja Alapítvány, amely színes és sokrétű programokkal, kiadványokkal, akciókkal igyekszik felhívni a figyelmet otthonunk a Föld, és különösen a bioszféra sérülékenységére, oltalmazásának fontosságára.

Hazánkban ezen a napon iskolák, civil közösségek és munkahelyi kollektívák sokasága ragad gereblyét és lapátot a közvetlen természeti környezete megtisztításához, faültetéshez, sok településen rendeznek vidám vetélkedőkkel, sporteseményekkel és más szórakoztató programokkal csalogató eseményeket, amelyek mind azonos célt szolgálnak.

 

 

 

Erősíteni a környezettudatos életmód, életszemlélet fontosságát, ráébreszteni az embereket arra, hogy a természeti kincsek, mint a jó levegő, az ivóvíz, a zöld környezet, a bolygó flórája és faunája fokozott védelmet igényelnek annak érdekében, hogy Földünk alkalmas maradhasson az emberi élet feltételeinek biztosítására.

 

 

 

Ismeretes, hogy a kerületi önkormányzat megkülönböztetett figyelmet fordít az épített és a természeti környezet értékeinek védelmére, fejlesztésére, a környezettudatosság erősítésére, amit a zöldterületek folyamatos fejlesztése, a fővárosban is kiemelkedő mértékű faültetési program is bizonyít. Az önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával számos lakossági zöldterület-védelmi pályázat, közterület takarítási és virágültetési program szolgálja a világ megváltoztatásának ügyét, népszerű rendezvényekkel téve még élhetőbbé városrészünket.

A Föld napja 2022 alkalmából Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központja április 20-án várta a kerület fiatal lakosait közös játékra, kikapcsolódásra, az emberi környezet aktuális problémáival és ezek orvoslásának módozataival történő megismerkedésre.

 

 

 

Az intézmény udvarán kiépített KRESZ-pályán a biztonságos közlekedés szabályait gyakorolhatták az érdeklődők, a kiállított standokon szél-, és napenergiával működtetett modelleket, a környezeti kihívásokat ismertető beszélő robotot, valamint a kézműves foglalkozások kellékeit láthatták és vehették birtokba az általános iskolás korosztályt reprezentáló látogatók. Ezúttal is nagy sikert aratott a karaoke éneklési lehetőség, és sok gyermeket vonzottak a különböző ajándéktárgyakkal jutalmazott vetélkedők is. A jól szervezett, sokféle kikapcsolódási lehetőséget biztosító program résztvevői értékes ismeretekkel gazdagabban, és azzal a meggyőződéssel térhettek haza otthonaikba, hogy ha akarjuk, és készek vagyunk tenni is érte, a világ megváltoztatható!

 

 

 

Képgaléria