Civil Szakmai Fórum a közösségi akciótervezésről

Február 4-én, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendezte meg a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztálya és a Közszolgáltató Zrt. SKult13 divíziója az esztendő első Civil Szakmai Fórumát, amelynek központi témája a közösségi akciótervezés volt. A kerületben működő civil szervezetek reprezentánsai részben a helyszínen, részben pedig az online térben vettek részt a tanácskozáson, ahol átadták a 2023. évi  Civil vándordíjat is.

 

Az eseményt, amelyen számos, a Prevenciós Központtal szorosan együttműködő kerületi civil szervezet is képviseltette magát, Szalkai Lajos, a SKult13 divízió civil referense nyitotta meg. Ezt követően Kronstein István, a XIII. Kerületi Civil Kerekasztal elnöke üdvözölte az egybegyűlteket és az online térben csatlakozó szervezetek munkatársait, majd felkérte dr. Tóth József polgármestert tájékoztatójának megtartására, és a 2023. évi Civil vándordíj átadására.

 

Mint a tájékoztatóban elhangzott, önkormányzatunk mintegy 80, változatos tevékenységi  körben munkálkodó civil szervezettel áll kapcsolatban. A szervezetek taglétszáma változó, a 15 főtől 500 főig terjed. az önkormányzat fontosnak tartja a civil szervezetek tevékenységét, elismeri azokat az eredményeket melyekkel a civilek hozzájárulnak a helyi társadalom működéséhez, a lakosság életminőségének javításához, a közrend és közbiztonság javításához, a rekreációs kínálat bővítéséhez, a művelődéshez és a kikapcsolódáshoz. Az együttműködés és a partneri viszony szilárd alapokon áll, fontos eleme a kerület fejlődését elősegítő feltételek összességének. Az önkormányzat pályázatok útján, és a működési feltételek térítésmentes rendelkezésre bocsátásával támogatja a civil szervezeteket, és a tevékenységükkel kapcsolatos tájékoztatáshoz teret biztosít számukra a kerületi médiában is. –A 2023. évi, civil szervezetek részére meghirdetett pályázat immár megjelent, a pályázati keretre, amely 17 millió forint, egymillióval több, mint az előző évi volt, február 23-ig lehet pályázni – mondotta dr. Tóth József polgármester. A tájékoztató elhangzását követően a polgármester átadta a 2023. évi Civil Vándordíjat, amit az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottságának döntése alapján a Vakrepülés Színjátszó Egyesület képviselője vehetett át. A díjazott civil szervezetet 1998-ban alapították, látássérült fiatalok közreműködésével. Tagjaik állandó közreműködői a kerületi önkormányzati rendezvényeknek, előadásaik népszerűek a városrész lakosai körében. A díjat megjelenítő vándorserleg és a pénzjutalom mellett járó oklevelet dr. Tóth József  Braille-írásos változatban is átnyújtotta az Egyesület képviselőjének.

A díj átadását követően került sor a közösségi akciótervezés workshopra, amit Kuremszki Andrea közgazdász, vállalati társadalmi felelősségvállalási (angol rövidítéssel: CSR) szakértő és mentálhigiénés szakember vezetett. A témaválasztás aktualitását az infláció és az energiaválság következményeinek mérséklésére irányuló erőfeszítések határozták meg, tekintettel arra, hogy mindezek jelentős mértékben akadályozzák és nehezítik a civil szervezetek megszokott működését.

 

Képgaléria