Elismerések a Szociális Munka Napja alkalmából

November 11-én, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében megrendezett ünnepség keretében köszöntötték az önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmények munkatársait. Az esemény alkalmából elismerések – közöttük a 2022. Év Szociális Munkása vándordíj – átadására, valamint szakmai címek adományozására került sor.

 

Az ünnepi eseményt Karácsonyi Magdolna aljegyző, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának vezetője nyitotta meg, üdvözölve a megjelenteket, akik között ott volt Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia és Csiga Gergely alpolgármester, a képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke és több tagja, valamint a társintézmények reprezentánsai, majd emlékeztetett arra, hogy kerületünkben 2016-óta ünnepeljük a Szociális Munka Napját, november 12-ét, ami 2017 óta munkaszüneti nap a szakterületen dolgozók számára.

Az aljegyző asszony megnyitó szavait követően dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjét hallgatták meg az egybegyűltek. A polgármester bevezetésül áttekintést adott az önkormányzat szociális ellátó rendszerének elemeiről, intézményeiről és ezek tevékenységének számszerűsíthető adatairól. Mint elhangzott, a szakterületen dolgozó munkatársak létszáma 445 fő, a szakmai munkát kiegészítő dolgozók száma 158 fő.

A munkatársak 92 %-a nő, a területen foglalkoztatottak átlagéletkora 48 év.  Fontos adat, hogy a szociális intézményeknél dolgozó közalkalmazottak 100%-ka rendelkezik szakirányú képesítéssel. Jelenleg 20  fő végzi tanulmányait egyetemi, főiskolai képzés keretében, 190 fő vett részt tanfolyamon. Köztudott, hogy hazánkban a  szociális munkások bérezéséről elmondható, hogy az egyik legrosszabb a közalkalmazottak körében, a közalkalmazotti bértábla évek óta nem módosult, a munkatársak bére a mindenkori szakmai garantált bérminimummal egyezik meg. Mindezek ellenére az önkormányzati  kiegészítésnek köszönhetően kerületünkben munkatársaink az átlagnál jobban keresnek. Megtartva az elmúlt évek hagyományait, 2022-ben is kereset-kiegészítésben, cafetériában, munkaruhapénzben és két alkalommal egy-egy havi jutalomban részesültek, a területi munkát végző dolgozók éves BKV bérletet kaptak. Önkormányzatunk a munkatársak részére éves szinten 2022. évben 1.157.075,-Ft.  többletjuttatást biztosított, amelynek eredményeként az átlagfizetés 2022. évben bruttó 450.993,-Ft./fő, nettó: 299.910,-Ft./fő volt.

Dr. Tóth József emlékeztetett arra, hogy miközben a lakosság mind nehezebb életkörülmények közé kényszerül, az állam a szociális ellátó rendszer jelentős vívmányainak felszámolását követően immár arra készül, hogy a szociális törvény módosításával gyakorlatilag megszüntesse az állam szociális kötelezettségeit polgáraival szemben.

–Mi nem hagyjuk magukra a bajban a XIII. kerületben élő embereket. Annak ellenére sem, hogy az energiaválság, a minden korábbi mértéket meghaladó infláció, és az önkormányzatok forrásainak kormányzati megcsapolása eddig ismeretlen kihívások elé állítanak bennünket – mondotta a polgármester. Az elmúlt év eredményeiről szólva dr. Tóth József  kiemelten szólt arról, hogy az önkormányzat szociális intézményei a felmérések szerint minden rászoruló kerületi lakost elérnek, szolgáltatásaik magas színvonalúak, és a mind rosszabb külső körülmények ellenére új szolgáltatásokkal is bővítették kínálatukat. Ezek között említette a Gondozóházban létesített demens - férőhelyeket, az Idősek Klubhálózatában létrehozott okos szobát, a Prevenciós Központban életre hívott Previ Tanodát, a játszótéri foglalkozások sorozatát, és a különféle, a nehéz élethelyzetek megoldásának könnyítésére létrehozott tanácsadásokat. Ünnepi beszédének végén dr. Tóth József polgármester köszönetét fejezte ki az önkormányzat intézményeinél dolgozó valamennyi szociális munkásnak lelkiismeretes, és magas színvonalú munkájáért, majd elismerések átadására, és szakmai címek adományozására került sor.

 

Az Év szociális munkása díjat Lakat Kornélia, a Visegrádi közben található Minimanó Bölcsőde vezetője vehette át dr. Tóth József polgármestertől. Az elismerésben részesült személyiségek névsorát a mellékletben tekinthetik meg honlapunk látogatói. A 2022. évi Szociális Munka Napja alkalmából megrendezett önkormányzati ünnepség Bereczki Zoltán EMeRTon és FONOGRAM díjas színművész műsorát követően Karácsonyi Magdolna aljegyző,  a Szociális és Köznevelési osztály vezetője szakmai előadásával ért véget.

 

Fájlok

elism_szakm_címben_reszesültek.docx (14 KB)
LetöltésMegnyitás

 

Képgaléria