Elismerések és díszpolgáravató ünnepség a kerület születésnapján

A pandémia által előidézett három éves kényszerű szünet után, június 1-én ismét a Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett bensőséges hangulatú esemény keretében került sor a kerület születésnapján, június 1-én az önkormányzat díszpolgáravató ünnepségére.

A születésnapi program a délelőtt folyamán a polgármesteri hivatal tanácstermében vette kezdetét, ahol dr. Tóth József „Polgármesteri Dicséret” elismerést adott át azoknak a polgármesteri hivatalban, az önkormányzati intézményekben, az önkormányzattal együttműködő civil-, oktatási, és más szervezeteknél dolgozó személyeknek, akik az elmúlt években végzett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a kerületi önkormányzat munkájának eredményességéhez, a kerület fejlődéséhez. Az eseményen – más személyiségek mellett, akiknek a névsora tudósításunk galériájában olvasható –, a szakterületén végzett kiemelkedő munkájáért dicsérő oklevelet vett át a polgármestertől a Prevenciós Központ szociális munkása, a Previ Stúdió vezetője Pál Attila, akivel tudósításunk végén rövid interjút olvashatnak honlapunk látogatói.

A Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett díszpolgáravató ünnepség a Duna Szimfonikusok előadásában megszólaltatott Tell Vilmos nyitánnyal kezdődött. A zsúfolásig telt színházterem széksoraiban helyet foglaltak a kerület külföldi testvérvárosainak delegátusai, Hiszékeny Dezső és Varju László a városrész országgyűlési képviselői, az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, a nemzetiségi önkormányzatok elnökei, a polgármesteri hivatal vezető munkatársai, a kerületi szociális és köznevelési intézmények, gazdasági társaságok, egyházi és civil szervezetek, a korábbi években avatott díszpolgárok és a helyi lakosság reprezentánsai is, akiket Kompolti Anikó műsorvezető köszöntötte. Miután az egybegyűltek tiszteletére a zenekar előadta Erkel Ferenc: Palotás című zenekari művét, dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédére került sor.

Ünnepi beszédének bevezetőjében dr. Tóth József örömének adott kifejezést, hogy a három éves szünet után ismét a kerület hagyományainak megfelelően ünnepelhetünk. A továbbiakban a polgármester áttekintette hazánk napjainkra kialakult gazdasági és társadalmi helyzetét, szólt a pandémia és az Ukrajna ellen indított, hónapok óta folyamatban lévő háborús cselekmények hatásairól, következményeiről, az embereket leginkább foglalkoztató egészségügyi, oktatási, szociális problémákról,  a hamis propaganda káros hatásairól, és a társadalom megosztottságáról. Beszéde további részében röviden érintette az önkormányzatnak a városrész fejlesztése érdekében kifejtett erőfeszítéseit, a tervszerű és következetes építkezés eredményeit, közvetlen és perspektivikus célkitűzéseit, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak a szervezeteknek, intézményeknek és polgároknak, akik munkájukkal segítik az önkormányzat tevékenységét.

A polgármesteri köszöntő elhangzását követően Balogh Hanna, a kerületi Herman Ottó Általános Iskola 8. osztályos tanulója, a Cziffra György Fesztivál Ifjú Tehetség díjának nyertese zongorán előadta Liszt Ferenc: Ász-dúr etűdjét, majd a Budapest Főváros XIII. Kerületért kitüntető szakmai díjak átadására került sor. Dr. Tóth József polgármester elsőként a poszthumusz Dőry Miklósnak megítélt díjat adta át az elhunyt sportember és közéleti szereplő lányának, majd az ünnepség további díjak átadásával folytatódott (a díjazottak névsorát galériánkban nyithatják meg honlapunk olvasói). A díjazottak tiszteletére a Bartók Férfikar, Fonyó Barbara és Derzsi György adták elő Verdi: Traviata című operájának részletét.

Mint Radó Gábor, az esemény műsorközlője elmondta, Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 26 éve, 1996 óta avat Díszpolgárokat, az elismeréssel díszoklevél, a Kerület Kulcsa emléktárgy, valamint pénzjutalom jár. Az avató ünnepség napjáig 90 díszpolgára volt a kerületnek, számuk most három fővel bővült. Az új díszpolgárok életútját, munkásságát Kéri László ismertette, aki maga is a kerület díszpolgára. 2022. évben a kerület önkormányzatának képviselő testülete a beérkezett 15 javaslat alapján  Balla Zsófia költőt, írót, újságírót, Lukács Sándor színművész költőt, és Nyáry Krisztián kommunikációs szakembert, írót, irodalomtörténészt választotta a XIII. Kerület Díszpolgárának. Az oklevelet, az emléktárgyat és az elismerést dr. Tóth József polgármester adta át az új díszpolgároknak, akik rövid beszédben mondtak köszönetet az elismerésért.

A 2022. évi díszpolgáravató ünnepség Strauss: Éljen a magyar! című zeneművének elhangzását követően a Himnusszal ért véget.

A Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett ünnepi esemény előtt arról kérdeztük Pál Attilát, a Prevenciós Központ munkatársát, hogy mit érzett amikor megtudta, hogy az ünnep alkalmából Polgármesteri Dicséret elismerésben részesül?

–Nagyon meglepett amikor értesítettek, hogy én is hivatalos vagyok a polgármesteri hivatal Tanácstermében megrendezett eseményre. Őszintén szólva a napi munkavégzés során sem nekem, és tudtommal a Previ más munkatársainak sem jut az eszébe, hogy a munkáért, amit hivatásszerűen végzünk, a fizetésen és a munkavégzéshez kapcsolódó jó érzésen túl más elismerés is járna. A Polgármesteri Dicséret nagyon jól esett, nagy örömöt okozott számomra. Úgy tekintek rá, hogy bár ezúttal én vettem át, kifejeződik benne a közös munkánknak szóló elismerés, és a jövőre szóló biztatás is. 

A díszpolgáravató ünnepség emlékezetes pillanatait örökítik meg az eseményen készült fényképek. Tekintse meg galériánkat!

 

 

Fájlok

keruletert-díjazottak.pdf (98 KB)
LetöltésMegnyitás
polgarmesteri_dicseret.pdf (102 KB)
LetöltésMegnyitás

 

Képgaléria