Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2021. Szeptember
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Gyermekvédelmi tanácskozás – digitális térben2021.02.25

Február 23-án, a polgármesteri hivatal Barna termében rendezte meg Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központja és a Híd Család- és Gyermekjóléti Központ 2021. évi, nagy múltra visszatekintő Gyermekvédelmi Tanácskozását, amelynek munkájában az egészségügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a meghívottak egy része online módon, az internet által biztosított lehetőséggel élve vett részt.

 

 

A gyermekvédelmi éves tanácskozás résztvevőit dr. Kádár Sándorné, a Prevenciós Központ vezetője köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a tanácskozás megszervezésével a rendezők nem csak a jogszabályban meghatározott kötelezettségüknek tesznek eleget, hanem fontosnak tartják megosztani mindazokat a tapasztalatokat, amelyek a kerületi család-, és gyermekvédelmi munka során az elmúlt évben keletkeztek. Az intézményvezető emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapok korábban nem ismert helyzet elé állították az önkormányzatot és intézményeit. A tapasztalatok szerint az önkormányzat támogatásával sikerült megtalálni azokat az eszközöket és módszereket, amelyek a pandémia viszonyai között is lehetővé tették az eredményes és hatékony munkavégzést.

 

 

Dr. Kádár Sándorné bevezetőjének elhangzását követően Holopné Schramek Kornélia alpolgármester szólt a jelenlévő, illetve az eseményt online kapcsolat keretében követő szakemberekhez. –A Gyermekvédelmi Tanácskozás a hiteles szakmaközi kommunikáció eseménye, amely őszinte párbeszédre nyújt lehetőséget. Jó alkalom arra, hogy a szakterületen tevékenykedő szervezetek és munkatársaik beszámoljanak a végzett munka tapasztalatairól, ezzel is lehetőséget teremtve a kerület gyermekvédelmi és szociális helyzetének teljesebb megismeréséhez, a következő időszak célkitűzéseinek megfogalmazásához – mondotta az alpolgármester. 

 

 

–Tapasztalataim szerint ez a tanácskozás az elmúlt években is jelentősen hozzájárult a jó gyakorlatok megosztásához, az együttműködés fő irányainak kijelöléséhez, és az eredményes munkavégzéshez. A Covid járvány által előidézett veszélyhelyzet rányomta bélyegét az elmúlt esztendőre. A bevezetett védekező-megelőző intézkedések nem csak a családok, hanem a kerületi intézmények számára is új, eddig nem ismert helyzetet teremtettek, fokozott kreativitásra és együttműködésre ösztönözve a szakterület szereplőit. A nehéz időszak eseményeit, az elvégzett munkát értékelve elmondhatjuk, hogy a gyermekvédelmi és családsegítő intézmények és szakmaközi partnereik megfeleltek az új kihívásoknak, a nehézségek ellenére feladataiknak magas színvonalon, kezdeményezően, és közmegelégedésre sikerült eleget tenniük.

 

 

Holopné Schramek Kornélia alpolgármester gondolatainak elhangzását követően előbb Kovács Katalin szakmai vezető, majd Speizer Mónika jelzőrendszeri tanácsadó számolt be a tanácskozást rendező szervezet elmúlt évi munkájának szakterületeiket érintő tapasztalatairól, ezt követően pedig egymást követték a tanácskozás további résztvevőinek referátumai. Kardos Beáta (óvodai gyermekvédelmi felelősök koordinátora), aki online alkalmazással vett részt a közös eszmecserében, az élő szakmaközi tanácskozások jelentőségét hangsúlyozta. Lakat Kornélia, a Micimackó Bölcsőde vezetője az egészségügyi veszélyhelyzet által megkövetelt, a bölcsődei életet jelentősen befolyásoló intézkedések végrehajtásának tapasztalatairól adott tájékoztatást. Istenes Attila (iskolai gyermekvédelmi felelősök koordinátora) online beszámolóját egy erre az alkalomra készült filmmel tette teljessé, amely a digitális oktatás bevezetésével keletkezett tapasztalatokat mutatta be. 

 

 

Németh Borbála (óvodai- és iskolai szociális segítők koordinátora) a Prevenciós Központ gyermekvédelmi tevékenységének elmúlt évéről adott tájékoztatásában egyebek mellett részletesen szólt a nyári gyermektáborok megrendezésének sajátosságairól, valamint a digitális felzárkóztató-korrepetáló program létrehozásának és működtetésének jellemzőiről, továbbfejlesztésének irányairól. Pál Attila utcai szociális munkás, a Previ Stúdió vezetője két rövidfilmmel  mutatta be a pandémiához való alkalmazkodást a Previ Stúdió működésének módosítása, illetve az utcai szociális munka folyamatában, külön hangsúlyozva az Angyalföld Polgárőr Szervezet ifjú polgárőreivel való eredményes együttműködést.

 

 

A Gyermekvédelmi Tanácskozáson elhangzott beszámolókat és hozzászólásokat követően Karácsonyi Magdolna aljegyző, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának vezetője összegezte a hallottakat, köszönetet mondva a szakmaközi együttműködés valamennyi résztvevőjének a veszélyhelyzetben tanúsított elkötelezett, konstruktív és magas színvonalú munkájukért.

A tanácskozás résztvevői számára készített, az elmúlt esztendő valamennyi lényeges jellemzőjét, valamint a 2021. évi célkitűzéseket tartalmazó, részletes információs anyagot honlapunk látogatói a mellékletben megtalálhatják.

Tekintse meg galériánkat!

 

 

Fájlok

PPT.pdf (628 KB)
LetöltésMegnyitás

 

Képgaléria