Itt a farsang, áll a bál..!

A vízkereszttől (január 9.) húshagyókedd éjfélig (a húsvétot megelőző 47. napig) tartó időszak emberemlékezet óta a farsang ideje. Teljesen természetes tehát, hogy ezekben a napokban a Prevenciós Központ által üzemeltetett bölcsődékben kalózok, pókemberek, szörnyek és katicabogarak, hercegnők és tündérek isszák az illatozó kakaót, kóstolgatják a pazar farsangi fánkot, és próbálgatják az alkalomhoz illő tánclépéseket.

 

A farsangi mulatságok sorát ebben az évben a Gyöngyösi sétányon található Igazgyöngy bölcsőde nyitotta meg február 7-én, majd az Angyalföldi út 43. szám alatt működő Napraforgó bölcsőde következett.

Mint Dezse Mariannától, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, a farsang hava minden esztendőben nagyon várt esemény a bölcsőde életében.

Már napokkal a farsang megünneplése előtt készülnek a jelmezek, amelyek leginkább az édesanyák ügyességét, leleményességét dicsérik. Előfordul, hogy a vigasságon nem csak egy szupermen, pókember vagy csigabiga jelenik meg, de ez még senkinek sem vette el a kedvét a szórakozástól. Az idén a farsangi bált összekötöttük Juhász Laci bácsi zeneórájával, így a jelmezek mellett a gyermekek körében népszerű dalok, megzenésített mondókák növelték a jókedvet, az ünnepi hangulatot.

Február 10-én a Hancúrház bölcsődében folytatódott a bölcsődei farsangi ünnepségek sorozata, majd 13-án a Szivárvány bölcsőde következett.

Kisné Bozsó Anna intézményvezető örömmel szólt arról, hogy szemben az elmúlt évvel, amikor a pandémia miatt bevezetett intézkedések rányomták a bélyegüket a farsangi rendezvényre is, ebben az esztendőben semmi sem vetett árnyékot a farsangi mulatság megrendezésére.

Február 15-én, a reggeli elfogyasztását követően vette kezdetét a farsangi mulatság a Boribon, a Csipet-csapat, a Minimanó bölcsődékben és a Családi Bölcsődei Hálózat intézményeiben.

Lakat Kornélia, a Minimanó bölcsőde vezetője a készülődés perceiben elárulta, hogy az önfeledt szórakozás mellett igazi meglepetés várja a farsangozó gyermekeket.

Az alkalomhoz illően farsangi fánk lesz az ünnepi csemege…

 

A bölcsődei farsangi ünnepségek sorozatát február 22-én az Aprófalva bölcsőde rendezvénye zárja. Tudósításunkból nem hiányozhat Gazdag Erzsébet örökzöld verse, az Itt a farsang, áll a bál című, a gyermekek körében különösen kedvelt költemény, amelyre – mit ér, ha letagadjuk –,  még a mai nagypapák is emlékeznek a saját gyermekkorukból…

 

Itt a farsang, áll a bál,
Keringőzik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.

 

Dirreg, durrog a mozsár,
Táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
Míg az őrlő pergeti.

 

Heje-huja vigalom!

Habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
Értünk van a parádé.

 

Fényképeink a Prevenciós Központ bölcsődei hálózatának intézményeiben készültek. Tekintse meg a 2023. évi bölcsődei farsangi rendezvények emlékezetes pillanatait megörökítő felvételeket!

 

Képgaléria