IV. KEF szakmai konferencia az együttműködés jegyében

Május 26-án a XIII. Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztálya, és a XIV. Kerületi KEF közös szervezésében szakmai konferencia megrendezésére került sor a Prevenciós Központ aulájában.

 

 

 

Az eseményen megjelent szakembereket, akik között ott voltak a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság, a kerületi önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának több tagja, a helyi polgárőr szervezet képviselői, valamint a XIII. és a XIV. kerületi KEF szervezetek együttműködő partnereinek reprezentánsai is, a Prevenciós Központ intézményvezetője, Németh Borbála üdvözölte, egyúttal ismertetve az egész napos rendezvény programját is.

 

 

 

Ezt követően Sokacz Anikó, a zuglói önkormányzat képviselő-testületének tagja, a Zuglói KEF elnöke Közös gondolkodás és helyi cselekvés című előadását hallgatták meg a IV. KEF szakmai konferenciájának résztvevői, majd Majzik Balázs, az NNK Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője tartott előadást az általa irányított szervezet munkájának aktuális kérdéseiről, az országszerte tevékenykedő KEF szervezetek együttműködésének jelentőségéről és tapasztalatairól.

 

 

 

Mint elhangzott, jelenleg mintegy 120 KEF szervezet található hazánkban, közülük 60-70 fórum esetében tapasztalható jelentős aktivitás, pályázati ambíció. A Drogmegelőzési Programok Osztálya fokozott figyelemmel kíséri a helyi önkormányzatok által támogatott KEF szervezetek munkáját, támogatja célkitűzéseik elérését, folyamatosan keresi és fejleszti az együttműködés lehetőségeit. Ebből a célból hozta létre a kef.hu portált, ahol a szakterület művelői és a téma iránt érdeklődők minden olyan friss információt megtalálnak, amit a tevékenységük során hasznosíthatnak.

 

 

 

Majzik Balázs előadását követően a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok koordinációja címmel kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol a konferencia résztvevői röviden ismertethették tevékenységüket, tapasztalataikat, és feltehették kérdéseiket is a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztálya vezetőjének. A tartalmas eszmecserét követően Szedmák Eszter, a Prevenciós Központ ifjúsági referense, a XIII. Kerületi KEF szakmai társelnöke mutatta be a Prevenciós Központ szakterületeit, és az intézményben folyó sokszínű munkát. Mint elmondta, a Previ 2012 óta működik a jelenlegi intézményi központjában, ahol a kerületi önkormányzat minden feltételt biztosít a sikeres és eredményes szakmai munkához. Szedmák Eszter biztosította a hallgatóságot, hogy a Prevenciós Központ vezetése és munkatársaik nyitottak minden olyan ötletre és javaslatra, amely tovább növelheti munkájuk hatékonyságát, színvonalát.

 

 

 

A szervezet szakmai egységeinek bemutatását követően az előadó áttekintést adott a Previ közkedvelt programjairól, különös tekintettel a Tudattörő Szabaduló-szobára, és a drogmegelőzést szolgáló, saját gyártásban megvalósult filmekre, szólt az önkormányzat által szervezett rendezvényeken történő folyamatos jelenlétről, végezetül pedig ismertette a közelmúltban megnyitott Previ Tanoda működésével kapcsolatos első tapasztalatokat, a Tanoda fogadtatását, és célkitűzéseit. Mint elhangzott, a csellengés megelőzését és a felzárkóztatást szolgáló Tanoda megnyitása óta mintegy 80 gyermek jelentkezését regisztrálták, és közülük 40 gyermekkel már megállapodást is kötöttek a programban történő folyamatos részvételről.

 

 

 

Az ebédszünetet követően A Previ munkatársa, Szabó Henriett, az óvodai és iskolai szociális segítők koordinátora osztotta meg szakmai tapasztalatait a konferencia résztvevőivel, hangsúlyozva, hogy a városrészben 17.000 gyermek él, akik valamennyien a Previ potenciális ügyfelének tekinthetők. Szabó Henriett vázolta a gyermekekkel kapcsolatos egyéni, csoportos és közösségi szinten végzett munka sajátosságait, a gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal együttműködve kifejtett, a megelőzést szolgáló tevékenység színtereit, módszereit és fejlesztésének főbb irányait. A továbbiakban a Previ két munkatársa: Kerékjártó Gáspár és Kertész János lakótelepi és utcai szociális munkások adtak tájékoztatást a tevékenységükről, jó gyakorlataikról, két film bemutatásával illusztrálva a kerületi polgárőr szervezettel való együttműködést, és a pandémia időszaka alatt végzett munkájukat.

 

 

 

Az előadások elhangzását követően dr. Hada Zsuzsanna pszichiáter, facilitátor, az EgészségPorta Egyesület képviselője, az Open Space Műhely vezetője irányításával, Hogyan érhetik el a célcsoportokat a civil és egyéb szervezetek az igények és a kínálat találkozásának tükrében? címmel nagycsoportos munkával, és kiscsoportos műhelyekben folytatódott a IV.KEF szakmai konferencia programja, amely közös üzenet megfogalmazásával, majd Németh Borbála intézményvezető zárszavával ért véget.

 

 

 

Tekintse meg galériánkat itt!

 

Képgaléria