Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Június
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Karácsonyi készülődés a XIII. kerületben2019.12.10

Az elmúlt napokban kerületünkben is elkezdődött a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó eseménysorozat, amely nevezetes névnapokkal, és a Mikulás megjelenésével vezeti be a szeretet ünnepének fogadását. 

Az adventi időszak legjelentősebb névnapjai között tartjuk számon az András és a Borbála napot, majd Miklós napján a Mikulás megérkezését, a december 13-án ünnepelt Luca napot, amikor tilos szőni, fonni, mosni és kölcsönadni, mivel az ilyenkor készült dolgok köztudomásúan a boszorkányok kezére kerülhetnek… Ezeket a kisebb ünnepeket követi az advent legjelentősebb eseménye a karácsony, amikor a családoknál és a közösségekben a feldíszített fenyőfa mellett ünnepeljük szeretet teljes összetartozásunkat, a hívők közösségeiben pedig egyúttal a názáreti Jézus megszületését.

 

 

Kerületünkben ebben az esztendőben is a Frim Jakab Napköziotthon munkatársai által készített betlehemi jászol állításával vette kezdetét az ünnepkörre történő felkészülés. A Polgármesteri Hivatal Béke téri bejáratánál felépített, szépen megvilágított jelenet régi népszokás ma is élő megtestesítéseként Jézus megszületésének eseményére emlékezteti az arra járókat.

December 6-án, Miklós napján szent Miklósra, a gyermekek és diákok védőszentjére, Myra város egykori jóságos püspökére emlékeztünk: a kerületi hagyományoknak megfelelően már az előző napon, a kora reggeli órákban útra keltek a Prevenciós Központ ajándékokkal jól megrakott mikulásai, hogy munkatársaikkal, a régebben krampuszoknak, most már azonban manóknak nevezett segédekkel mosolyt csaljanak a bölcsődébe, óvodába, iskolába igyekvő, vagy éppen hazatérő gyermekek és szüleik, nagyszüleik arcára.

 

 

Az ünnepi hangulatú napon a mikulás segédei fogadták a Polgármesteri Hivatalba betérő, ügyes-bajos dolgaikat intéző kerületi lakosokat is, akik – a hivatalban tett látogatásuk eredményétől függetlenül – örömmel fogadták az ajándékba adott szaloncukrot.

 

 

Az egész napos mikulásjárás a kerület valamennyi forgalmas pontját érintette, az Újlipótvárostól egészen a Gyöngyösi sétányig. Bár a délelőtti órákban is nagyon sokan megálltak a mikulásokkal történt találkozás alkalmával, a legtöbben mégis a gyermekintézményekből és az iskolákból hazafelé tartva éltek az ünnepi találkozás lehetőségével. Mikulásaink tapasztalatai szerint, míg a legkisebbek körében az ajándékba adott nyalánkságok aratták a legnagyobb sikert, a fiataloknak és az idősebbeknek inkább a közös fényképezés csalt mosolyt az arcára.

 

 

Miközben a kerület utcáin, terein és sétányain itt is – ott is vidám nevetés csendült a mikulások megjelenésekor, a kerületi önkormányzat bölcsődéiben is mikulások látogatták meg a legkisebbeket. Bár a teli zsákkal és nagy szeretettel érkező, jóságos mikulásokat mindenütt örömteli meglepetéssel fogadták a gyerekek, azért akadt egy-egy kislány és kisfiú, akinek kellett egy kis idő, hogy félelmét legyőzve maga is önfeledt jókedvvel csatlakozhasson a többiekhez. Bár a bölcsődékben megjelenő mikulások mindenkinek egyforma szeretettel merítettek piros zsákjaik csemegéiből, még repetára is számíthattak azok a gyerekek, akik az alkalomhoz illő versikével, mondókával, vagy énekkel kedveskedtek a mikulásnak.

 

 

A sok, elhangzott produkcióból ezúttal egyet emelnénk ki:

„Kiskarácsony, nagykarácsony,

Van-e kolbász a padláson?

Ha nincs kolbász a padláson,

Nem ér semmit a karácsony…”

Képeink a Polgármesteri Hivatalban, a Göncz Árpád városrészben a Gyöngyösi sétányon és a Csipet - Csapat Bölcsődében készültek. Tekintse meg galériánkat!

 

Képgaléria