Köszönet az adományozóknak!

Az egymást követő globális és helyi katasztrófák, mint a pandémia, a gazdasági válság, az orosz agresszor által indított háború következményei, az elszabadult infláció és a terjedőben lévő energiaszegénység nehéz helyzet elé állította a családokat – és a gazdálkodó szervezeteket. Hogyan hatott mindez az adakozókedv alakulására? Erről kérdeztük Dobos Angelika családsegítőt, a Prevenciós Központ adomány koordinátorát.

 

–Az elmúlt években talán sohasem készültünk olyan nehéz körülmények között a karácsony megünneplésére, mint az idén. A magyarországi infláció a legmagasabb az Európai Unióban, rengeteg gazdasági vállalkozás kényszerült a roló ideiglenes, vagy végleges lehúzására, nő az úgynevezett energiaszegénység, és mint ismeretessé vált, kerületünkben is negyven százalékkal nőtt az önkormányzati segélyért folyamodók száma az elmúlt évekhez képest. Milyen hatással van a bajok sokasodása a szolidaritás, a részvét, a tevékeny szeretet megnyilvánulására?

Beigazolódni látszik a népi bölcsesség: ahol a legnagyobb a szükség, ott a legközelebb a segítség! A Prevenciós Központ minden évben sok adományt kap a kerületben működő gazdasági vállalkozásoktól, civil szerveződésektől és magánszemélyektől a karácsonyt megelőzően. Ebben az esztendőben azt tapasztaljuk, hogy a bajjal arányosan növekedett az adományozó kedv. A kerületi önkormányzattól most is jelentős értékű adomány érkezett: a testület összesen 186, a Prevenciós Központ által támogatott, nehéz körülmények között élő családnak biztosított tíz-tízezer forint értékű vásárlási utalványt, egy-egy doboz szaloncukorral. Idén is sok adományt kaptunk a régi adományozóktól, akik évek óta együttműködnek velünk. Elsőként a Tündérpakk Alapítványt említeném, amely 85 gyermek részére állított össze egyenként 8-8 ezer forint értékű karácsonyi ajándékcsomagot. A CBA helyi üzemeltetőjétől 20 darab családi egységcsomag érkezett tartós élelmiszerekkel, és a gyermekeknek szánt édességekkel. A Previ felhívására a várakozást meghaladó mértékben érkezett magánszemélyektől és társas vállalkozásoktól is tartós élelmiszerekből, játékokból álló adomány a szükséget szenvedő ügyfeleink részére. Ezekből azonos értékű egységcsomagokat állítottunk össze munkatársaimmal, előzetesen megkérdezve a kedvezményezett családokat, hogy minek örülnének a legjobban, mire lenne a legnagyobb szükségük? A csomagokat a többi adománnyal együtt, karácsony előtt fogjuk átadni a rászoruló családoknak.

–Akadtak új adományozók is a régi partnerek mellett?

Örömünkre szolgál, hogy vannak új jelentkezők is. A Metrodóm Kft. öt család részére ajánlott fel nagyobb értékű ajándékcsomagot. A Palatinus Strandfürdő területén működő, rendkívül népszerű Lumina Park 40 darab családi belépőjeggyel járul hozzá a szegény családok boldogabb ünnepéhez. Újdonság az is, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az MKB Bankkal közösen 25 gyermek részére belépőjegyet küldött a Magyar Állami  Operaház ünnepi Diótörő előadására. Érkezett adomány a Magyar Vöröskereszt és a Madridi úti hajléktalanszálló közös pályázatával elnyert támogatásból is, ennek köszönhetően több család tartós tejet, tisztítószereket, babaápolási és tisztálkodó szereket, különféle élelmiszereket tartalmazó csomagot kap majd.  A sportpályákat üzemeltető Domus Foci elnevezésű vállalkozás 10 darab focilabdát hozott, ami biztosan nagy sikert arat majd a megajándékozottaknál.

–Mi volt a legmeglepőbb adomány?

Kovacsics Gábor őstermelő 50 darab fenyőfát ajánlott fel a Previ közvetítésével a szerény körülmények között élő kerületi családok részére. Akárcsak a többi ajándék, ez is nagy örömöt fog okozni a megajándékozottaknál, akiknek e nélkül talán nem lett volna módjuk fenyőfa állításra az ünnepen. Jó érzés megtapasztalni, hogy az emberekből a mind nehezebbé váló életkörülmények ellenére sem halt ki a másik iránt érzett részvét, a szolidaritás érzése. Úgy gondolom, az ajándékozással az adományozók ünnepe is szebbé, tartalmasabbá, emberibbé válik, hiszen lélekben mindazok ott lesznek velük a karácsonyfa alatt, akiknek az ő hozzájárulásukkal sikerül boldoggá tenni ezt a szép ünnepet.