Köszöntjük az édesanyákat idén is!

Május első vasárnapján az 1600-as évek óta köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat és dédnagymamákat az európai kontinensen, bár az ünnep eredete ennél régebbi, az ókori Görögországig nyúlik vissza.

 

 

 

Az ókori görögök isteneik édesanyját köszöntötték a tavasz beköszöntése, a természet megújulása alkalmából, majd az ünnepet – a Mária kultusz szerves részeként – átvették az őskeresztény közösségek is. A 1600-as évek Angliájában eresztett gyökeret az a szokás, hogy a Máriának szentelt istentisztelet után a gyerekek saját édesanyjukat is felköszöntötték a templomban, kifejezve szeretetüket és ragaszkodásukat az anyai gondoskodásértHazánkban először 1925-ben ünnepelték meg az anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére, a MÁV gépgyárban. 1930-tól pedig egy miniszteri rendelet is a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját, amelyet május első vasárnapjáünnepelünk.

Ez a nap természetesen nem csak az édesanyák, hanem a nagymamák és a dédnagymamák köszöntésének ideje is. Boldogok azok a gyermekek, legyenek bármilyen életkorban, akik személyesen is kifejezhetik szeretetüket, köszönetüket és tiszteletüket  az édesanyjuknak. Sokan azonban csak a sírkertekben emlékezhetnek a legdrágább emberi lényre. Anyák napján Móra Ferenc egyik szép versével köszöntjük a honlapunkat látogató ünnepelteket.

 

Móra Ferenc: Anyának

 

Álmomban az éjszaka

aranykertben jártam.

Aranykertben aranyfán

aranyrigót láttam.

Aranyrigó énekét

a szívembe zártam.

Ahány levél lengedez

szél ringatta ágon,

ahány harmatcsepp ragyog

fűszálon, virágon,

Édesanyám, fejedre

annyi áldás szálljon.

 

Képgaléria