Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2021. Szeptember
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Maszk pályázat: eredményhirdetés2021.03.11

A szervezők örömteli meglepetésére minden várakozást felülmúlt a Prevenciós Központ által meghirdetett maszk pályázatra beérkezett pályaművek száma! A projekt eredményeiről és tapasztalatairól Németh Borbála szervezőt, a bíráló bizottság résztvevőjét, valamint a zsűri két további tagját: Blazsovszky Ákos színművészt, és Kósa Gergő képzőművészt kérdeztük.

 

 

 

–A meghatározott határidő lejártáig összesen 245 pályamű érkezett – mondotta Németh Borbála. –214 alkotást a 10-14 éves korcsoport tagjai, 31 pályázatot pedig a 14-18 éves korosztály képviselői juttattak el hozzánk. A beérkezett alkotások témaválasztása rendkívül sokszínű, a feladat láthatóan megmozgatta a fiatalok fantáziáját. A beérkezett anyag egészét áttekintve a Prevenciós Központ vezetése úgy határozott, hogy az első három helyezett korcsoportonkénti díjazásán túl minden pályázót ajándékban részesít. Az elmúlt napokban a zsűri meghozta döntését, az eredményhirdetésre 2021. március 12-én kerül sor a közösségi hálón megtalálható oldalunkon. 

Blazsovszky Ákos színművész, a József Attila Színház társulatának tagja (fotó: Kaiser Ákos) a pályaműveket értékelve a következőket mondotta.

 

 

 

–Jó volt látni, hogy a gyerekek milyen nagy lendülettel, kreativitással vetették bele magukat a kiírt feladat megoldásába. A pályaművek túlnyomó többsége mindenben megfelelt a pályázati felhívásban meghatározott feltételeknek, de akadtak néhányan, akik félreértették a dolgot: nem maszkot terveztek, hanem egy-egy szituációt ábrázoltak rajzukon, amelyek maszkot viselő személyeket jelenítettek meg. 

 

 

 

Ezek között is akadt egészen kiváló munka – bár alkotóik a helyezésekért folyó versenyben így nem vehettek részt. A végső sorrend eldöntése igazán nehéz feladat elé állította a zsűri tagjait, mivel minden egyes alkotás érzelmileg is megragadónak bizonyult. Örülök a Prevenciós Központ döntésének, hogy a helyezetteken túl valamennyi pályázót ajándékban részesíti, mert szerintem is minden induló elismerést érdemel a teljesítményéért.

Kósa Gergely alkotóművész mindenek előtt meglepetésének adott hangot a pályaművekkel kapcsolatosan.

 

 

 

–Aki azt hinné, hogy a Covid járvány által inspirált maszk pályázat pályaművei a különleges helyzet által előidézett, hónapok óta tartó kényszerű bezártság, a magány és a szorongás hangulatát idéznék, az alaposan tévedne. A rajzokon nyoma sincs a félelemnek, viszont határtalanul szárnyal a fantázia, a képzelet. A pályázók túlnyomó többsége nem a hétköznapi valóság tényeit illusztrálta, hanem a vágyait, érzelmeit fejezte ki pályaművében. Ennek megfelelően a pályázati anyag túlmutat az egészségügyi veszélyhelyzet határain, és egy másik világba, a teremtő képzelet világába kalauzol bennünket. Biztosan sokan érezték már azt, hogy egy-egy erős kép képes beleégni az ember memóriájába. Ebben az anyagban is találkoztam egy ilyen képpel, amely ugyan lemaradt a képzeletbeli dobogóról, de az biztos, hogy én még sokáig fogok emlékezni rá. Ez a munka egy égszínkék sebészi maszkra készült, elnagyolt, ákombákom  házikót ábrázol fával, bokorral, az égen madárral: egy idilli, poétikus képet a gyilkos vírus terjedésének megakadályozására szolgáló maszkon. Egy olyan helyet, ahol süt a nap, szabadon jár a szél, ahol az alkotó biztonságban érezné magát a kék égbolt alatt… Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy érdemes volt megrendezni ezt a pályázatot, és szerencsémnek tartom, hogy részt vehettem a beérkezett alkotások értékelésében.

A pályázat eredményhirdetésére március 12-én, a Prevenciós Központ facebook oldalán kerül majd sor, melyet itt tekinthetnek meg.

Tekintse meg képgalériánkat!

 

Képgaléria