Nincs több akadály..!

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat igyekszik mindent megtenni a kerületben élő testi vagy szellemi fogyatékossággal élő embertársaink közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésének akadálymentes érvényesüléséért: ezt a célt szolgálta a napokban befejeződött projekt is.  Esélyegyenlőségi szempont, hogy a közszolgáltatás úgy legyen hozzáférhető, hogy  a fizikai megközelítésen túl, az épületen belüli tájékozódás lehetősége is rendelkezésre álljon.

A rámpa nagy segítséget jelent 

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Új Széchenyi Terv támogatási rendszeréhez a fogyatékossággal élő embertársaink esélyegyenlőségének javításáért.

A padlóba épített vezetősávok

A projekt a polgármesteri hivatal külső megközelítésének, illetve az ügyfélfogadás helyiségeinek teljes körű akadálymentesítését szolgálja, lehetővé téve bármely fogyatékossággal élő személy (mozgássérült, hallássérült, látás vagy értelmi sérült) közlekedését, tájékozódását, információhoz való hozzájutását az épületben. Az akadálymentesítési munkálatok 2011. októberében kezdődtek, a fejlesztés műszaki kivitelezésének befejezésére pedig a napokban  került sor. A munkálatok során a szakemberek felhajtót építettek a polgármesteri hivatal szociális osztályának bejáratához, az épület padozatába vezetősávokat illesztettek, a felvonó kezelőtábláját vakok és gyengénlátók számára is használhatóvá tették, az épület oszlopaira optikai jelöléseket festettek, emeletenként tapintható áttekintő táblát helyeztek ki és a szervezeti egységeket, kommunális helyiségeket braille írásos tájékoztató táblákkal tették felismerhetővé. Az ügyfélirodán úgy alakították át a bútorzatot, hogy az ügyintézővel való megbeszéléshez kerekesszékkel is igénybe vehető  ügyfélpult álljon rendelkezésre.

Az oszlopokra optikai jelzés került 

Az Önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a kerületben élő valamennyi lakos számára nyújtott közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést, tiszteletben tartja a sokszínűséget, hozzájárul a kerület élhetőbbé tételéhez.

Az emelet tapintható térképe

Az akadálymentesítés érdekében végzett munka a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének együttműködésével valósult meg. A projekt műszaki kivitelezésének elkészültekor a szociális osztály munkatársai háziünnepségen tekintették át a Magyarország megújul, Új Széchenyi Terv pályázat keretén belül elnyert fejlesztési lehetőség állomásait és eredményét.

A műszaki kivitelezést kis ünnepséggel köszöntötték a szociális osztály munkatársai

Köszönjük segítségüket!

 

 

Képgaléria