Szülinap, gyermeknap, nemzetiségi fesztivál

Kétnapos, rendkívül gazdag program kínálatot felvonultató kulturális rendezvénnyel tette emlékezetessé Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata május 28-29-én városrészünk 84. születésnapját, az idei Gyermeknapot, és a kétéves kényszerű szünet után ismét megrendezett Nemzetiségek Fesztiválját.

 

Mint a részletes programból kitűnt, az esemény első napja alkalmat adott a XIII. Kerületi Civil Szervezetek Napjának megrendezésére is: ennek köszönhetően a Béke téri parkban szinte valamennyi, a városrész életében szerepet játszó civil szervezet standjával, képviselőivel találkozhattak a kerület lakosai.

A közös ünneplésre, kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó látogatók a két nap folyamán találkozhattak dr. Tóth József polgármesterrel, az önkormányzat alpolgármestereivel, bizottságainak tagjaival, az önkormányzati intézmények – közöttük a Prevenciós Központ – vezetőivel és munkatársaikkal, az Angyalföld Polgárőr Szervezet, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, és számos más helyi intézmény és szervezet reprezentánsaival. A rendezvény első napját a népszerű Hooligans együttes koncertje zárta, amelynek hallgatósága maradéktalanul megtöltötte a Béke téri parkban felállított nagyszínpad előtt lévő füves területet.

 

A rendezvénysorozat második napján a gyermeknapi forgatag mellett a kerületben élő nemzetiségeké volt a főszerep. A nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével megszervezett, a kerület több pontját érintő nemzetiségi felvonulás végén, annak résztvevői délután 14.00 órakor érkeztek a Béke térre, ahol Csiga Gergely alpolgármester köszöntötte őket, egyúttal megnyitva a Nemzetiségek Fesztiváljának programját.

A továbbiakban egymást követték a különböző tánccsoportok bemutatói és a nemzetiségi zenekarok műsorai, miközben akadálytalanul folyt a nemzetiségi konyhák ételeit bemutató kóstolók szétosztása. A kétnapos, ünnepi hangulatú eseménysorozat igazi nyertesei a kerületben élő gyermekek voltak: a Tücsök Tanya munkatársi gárdájának köszönhetően a kisszínpadon szinte megszakítás nélkül tapsolhattak a fellépő mesemondók, bohócok, bűvész, és gyermekszíntársulat produkcióinak, számolatlanul tehették meg az újabb köröket a felállított kisvasúttal, élvezhették az óriási légvár minden örömét, és kivehették a részüket a különböző népi játékokból és kézműves foglalkozásokból is.

Mézga Gézától a Nagy Ho-ho-ho Horgászig sok kedvenc megjelent a Béke téri park fáinak lombja alatt, és a bátrabb gyermekek maguk is bekapcsolódhattak a Dvorák Patka Színház pantomimes előadásába. A második nap a kerületben élő nemzetiségek zenéiből összeállított táncházi összeállítással zárult, amelynek taktusai sokakat csábítottak a jókedvű táncba.

A pompás hangulatú, kétnapos rendezvény teljes programjának felidézésére nincs elegendő helyünk. Képeink azonban felidézik a gazdag kulturális programkínálat emlékezetes pillanatait, hangulatát.

Tekintse meg galériánkat!

 

 

 

Képgaléria