Tavaszi takarítás a Népszigeten

Március 4-én önkormányzatunk és az újpesti önkormányzat felhívására tavaszi takarítási akcióra került sor a közkedvelt pihenő, kiránduló és rekreációs helyszínnek számító Népszigeten. A kellemes tavaszias időben megrendezett köztisztasági és természetvédelmi megmozduláson a szervező önkormányzatok intézményei - közöttük a XIII. Kerületi Prevenciós Központ -, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, az Angyalföld Polgárőr szervezet és a Népszigeten működő vállalkozások képviselői mellett részt vettek a két szomszédos városrész lakosságának reprezentánsai is.

 

 

Az akció résztvevőit, akik között ott volt Csiga Gergely és dr. Puchner Gábor alpolgármester, a képviselő testület több tagja, Németh Borbála a Prevenciós Központ vezetője, és a kerületi civil szervezetek vezető tisztségviselői is, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. szakemberei látták el a takarításhoz szükséges eszközökkel: zsákokkal, szemétfogó botokkal, lapátokkal, gereblyékkel és kesztyűkkel, és a Közszolgáltató gondoskodott a több mázsányi, zsákokba gyűjtött lom, hulladék és szemét elszállításáról is. A több mint félszáz, városrészünket képviselő közreműködő a szigeti bejárótól a főúton és a Budára néző partszakaszon haladva, az Északi Vasúti Összekötő hídig mintegy negyven helyre gyűjtötte össze az alaposan megrakott zsákokat, amelyeket aztán teherautóval szállítottak el a szervezők.

 

A mindvégig jó hangulatú akció résztvevői elborzadva és ámulva szembesültek azzal, hogy az ismeretlen, és felelőtlen természetkárosítók milyen változatos formákban szennyezik a közös értéknek számító dunai sziget területét. Elbontott cserépkályha, kivénhedt háztartási gépek roncsai és építési törmelékhalmok mellett autóalkatrészek, futófelületüket veszített gumiabroncsok, egy jobb napokat látott szekrénysor feldagadt bútorlapjai, pillepalackok és a csavarós kiflinek nevezett tömény szeszes üvegcsék százai, megrokkant műanyag székek, gipszkarton torzók, szétrothadt sátorlapok, lyukas lábasok, műanyag evőeszközök, dobozok és csomagolóanyagok, egy csillár vázszerkezete és még ki tudná felsorolni, hogy mi minden került a szemétgyűjtők útjába…

 

 

A 10.00-től 12.00 óráig tartó takarítást követően egy egészen más Népszigetet hagytak maguk mögött a jó szándékú és szorgalmas szemétgyűjtők: voltak akik esküdni mertek volna, hogy a munka bevégzését követően egy hatalmas sóhajt hallottak a zöld leveleiket a napfény felé növesztő fák és  bokrok közül… Mindazoknak, akik valamely okból nem tudtak bekapcsolódni ebbe a közösségi akcióba vigaszt jelenthet, hogy a Föld Napján, április 22-én szombaton, 10.00 órai kezdettel a XIII. Kerületi Önkormányzat ismét megrendezi hagyományosnak számító Népsziget takarítási akcióját, amelyre szeretettel várnak minderésztvevőt!

 

Képgaléria