Ünnepi készülődés a kerület bölcsődéiben

Nincs olyan önkormányzati fenntartású gyermekintézmény a kerületben, amelyben ne a karácsonyra való felkészülés játszaná a főszerepet a gyermekek decemberi programjának összeállításakor. Így van ez a Prevenciós Központ bölcsődei hálózatában is: ezúttal az 1. és 2. számú Családi Bölcsődékben, és az Igazgyöngy Bölcsődében tettünk látogatást, hogy egy kis ízelítőt kapjunk az ünnepi hangulatú foglalkozásokból.

 

Az Esküvő köz 1-3. szám alatt található 1. számú Családi Bölcsőde vezető-helyettese, Glázerné Bognár Andrea elmondása szerint a karácsonyra való felkészülés egyik legkedveltebb programjának számít a gyermekek körében a mézeskalács sütés, amire idén december 12-én kerítettek sort.

–A tízórai elfogyasztása után következik a mézeskalács tésztájának dagasztása, majd a formák kiszaggatása, megmintázása, amit nagyon szeretnek  a gyermekek.  Ezt követi a kész figurák megsütése, amit felnőtt végez. December 14-én a szülők is bekapcsolódnak a közös munkába, ekkor különböző kézműves díszeket készítünk.

A karácsonyt megelőző zárás napján a gyerekek a gondozók segítségével kis ajándék csomagokat állítanak össze az elkészült mézeskalács alkotásokból és kézműves díszekből, amit természetesen hazavisznek a szüleiknek –mondotta végezetül Glázerné Bognár Andrea.

A Gyöngyösi sétány 3. szám alatt működő, gyönyörűen felújított Igazgyöngy Bölcsődében is nagy volt a sürgés-forgás a délutáni órákban. Mint az intézmény vezetőjétől, Papné Tóth Ritától megtudtuk, itt már a szülőkkel együtt, közös foglalkozás keretében készültek a gyerekek a karácsony megünneplésére.

–A Mikulás látogatását követő napokban készítettük el a gyerekekkel a mézeskalács tésztáját, majd a fenyőfát, babákat és más figurákat ábrázoló süteményeket, amit aztán kisütöttünk. Ma délután a gyermekek a szüleikkel és a kisgyermekgondozókkal együtt folytatják a munkát, amelynek eredményeként elkészülnek a karácsonyfára szánt díszek, és a lakás ünnepi feldíszítésére szánt rajzok, kollázsok, színes papírláncok, és sok minden más. Nem csak karácsony előtt, hanem tavasszal is rendezünk a szülőkkel közös programot: húsvétot megelőzően tojást festünk, rajzokkal és kifestőkkel készülünk az ünnepre. Tapasztalataink szerint a gyerekek és szüleik is szívesen vesznek részt ezeken az ünnepváró foglalkozásokon, amelyek segítenek abban, hogy  a családok közös élményeket gyűjtve, jókedvűen készülhessenek a jeles napokra –mondotta Papné Tóth Rita, az Igazgyöngy Bölcsőde vezetője.  

A Petneházy utca 83. szám alatt található 2. számú Családi Bölcsődében is hamisítatlan karácsonyi hangulat fogadja az érkezőt. Az ajtókon és a falakon mindenütt az ünnepet idéző rajzok, képek, a hangulatos kandalló mellett szépen feldíszített, sziporkázó fénybe öltöztetett karácsonyfa figyelmeztet arra, hogy már csak néhány nap van hátra a szeretet nagyon várt ünnepéig.

 

A csoportszobákban itt is együtt munkálkodnak a gyermekek a szüleikkel és gondozóikkal, hogy amikor otthon megszólal a csengettyű és felragyog a csillagszóró fénye, saját kezűleg készített mézeskalács figurák és díszek emlékeztessenek majd a készülődés izgalmára, a közös alkotás és az együtt töltött órák örömteli pillanataira.

Képeink a három bölcsődében tett látogatás emlékezetes pillanatait idézik. Tekintse meg galériánkat!

 

 

Képgaléria