Ünnepségek az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján

Március 14-én 9.30-kor a Vígszínháznál álló Petőfi Sándor szobornál, 11.00 órai kezdettel pedig a Béke téri Kerületi Emlékhelyen rendezte meg Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azokat az ünnepi eseményeket, amelyeken a magyar történelem legdicsőségesebb napjaira, az 1848-49. évi forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk.

 

 

A Petőfi szobornál, ahol a kerület országgyűlési képviselői mellett megjelentek az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzati intézmények vezetői, a kisebbségi önkormányzatok képviselői, a kerületi civil szervezetek – közöttük a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, az Angyalföld Polgárőr Szervezet és más civil formációk vezetői és tagjai – a kerületben működő egyházak, pártok, gazdasági társaságok és a lakosság reprezentánsai, a Himnusz elhangzását követően, amit a Fischer Annie Zeneiskola fúvószenekarának előadásában hallgattak meg az ünneplők, Petőfi Sándor: Sors nyisnekem tért című versét szavalta elJózan László színművész, majd a költő szobrának megkoszorúzására került sor. Az esemény a Szózat elhangzásával ért véget.

 

 

A Béke téren megrendezett központi ünnepséget a Csata utcai Általános Iskola kórusa és a Stella kórus felnőtt tagjai  nyitották meg a Himnusz előadásával, majd Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét hallgatták meg az egybegyűltek Józan László színművész előadásában. Az ünnepség dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédével folytatódott. Mint elhangzott, a forradalom és a szabadságharc 175. évfordulója mellett ebben az esztendőben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát is. Dr. Tóth József a történelmi események felidézését követően emlékeztetett arra, hogy a forradalom és szabadságharc eredményeként született szabad magyar köztársaság megmutatta, hogy a köztársaság és a haladás, a nemzeti függetlenség és a szabadság egymástól elválaszthatatlan fogalmak, a szabadság, egyenlőség és testvériség érvényesülése pedig a nemzet legalapvetőbb érdekei, amelyek sérelme mindannyiunknak árt.

 

 

A polgármester ünnepi beszédét követően az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyüttes fergeteges műsorát tekintették meg az ünneplők, közreműködtek a Duna Művészegyüttes tagjai. Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján megrendezett önkormányzati ünnepség a Szózat elhangzásával ért véget.

Képeink az ünnepi események emlékezetes pillanatait idézik. Tekintse meg galériánkat!

 

Képgaléria