Aprófalva Bölcsőde

Az Aprófalva Bölcsőde a Vizafogó kerületrész szélén, a Hegedűs Gyula utca 111- ben található, közvetlen szomszédságában egy óvodával. Könnyen megközelíthető, amelyet a metró közelsége, több troli és busz biztosít. A bölcsőde 84 férőhelyes, 3 egységben, 6 csoportszobában várja az ideérkező kisgyermekeket 20 hetes kortól 3 éves korig, illetve integrált keretek között a sajátos nevelési igényű kisgyermekek ellátását, rehabilitációs gondozását, nevelését biztosítja 6 éves korig. Csoportszobánként 2-2 kisgyermeknevelő teremti meg a nyugodt, békés, biztonságos légkört, ami a gyermekek optimális fejlődéséhez szükséges. Munkájukat egységenként 1 dajka is segíti.

A sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését a Pedagógiai Szakszolgálat segítő szakemberei végzik. Az integráló csoportokban a kisgyermeknevelők többsége gyógypedagógiai asszisztensi végzettséggel is rendelkezik.

2019 – ben az intézményben kialakításra került egy tornaszoba, melyben a kisgyermekek kielégíthetik mozgásigényüket ugyanakkor a gyógypedagógusok is itt tartják a sajátos nevelési igényű gyermekeknek a foglalkozásokat, a fejlesztő szoba mellett. Az intézményben sószoba is segíti a gyermekek egészségének megőrzését, ahol játék közben erősíthetik immunrendszerüket. A bölcsőde minőségi – és környezetirányítási tanúsítvánnyal is rendelkezik, amelyet minden évben megújítanak.

Az intézmény, több mint 40 éves múltra tekinthet vissza, mely idő alatt többször esett át különböző felújítási munkálatokon, az utolsók között szerepel 2016 – ban a teljes játszóudvar megújulása, mely mind a 6 csoportszobából közvetlenül megközelíthető. A felújítás során modern, a kisgyermekek életkorának megfelelő biztonságos játékeszközök, korszerű térburkolat elhelyezése mellett párakapu és udvari zuhanyzó került telepítésre.

Az Aprófalva bölcsődében több éve működik egy „ZÖLD BÖLCSŐDE” program, azaz kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, a környezeti nevelésre. A program célja, az ismeretnyújtás, a környezettudatos szemlélet és magatartásformák megalapozása. Ennek jegyében a bölcsődében szelektív hulladékgyűjtés működik. A programhoz kapcsolódva tavasszal a gyerekekkel együtt virágokat ültetnek, majd közösen gondozzák őket egész nyáron. Ősszel madáretetőket helyeznek ki, hogy télen élelmet tudjanak biztosítani a madaraknak.

 

A bölcsőde kisgyermeknevelői közösségének célja, a folyamatos szakmai megújulás. Tevékenységük legfontosabb alapja, hogy a családokkal együttműködő, harmonikus kapcsolatot alakítsanak ki, így a segítőik lehessenek. Ezért igyekeznek bevonni őket az intézmény életébe, számtalan közös programmal.

Az Aprófalva Bölcsőde dolgozói szeretettel várják a XIII. kerületben élő családok gyermekeit egy kellemes, minden igényt kielégítő intézményben.