Boribon Bölcsőde

A Boribon Bölcsőde Újlipótváros szívében helyezkedik el. Az intézmény jól megközelíthető a 15-ös és 115-ös busszal, valamint a 75-ös trolival. A bölcsődének két bejárata van: a Vág utca felől nyílik a főbejárat és egy kisebb, a Pannónia utca felől. A bölcsőde 2014-ben teljes felújításon esett át.

 

A 140 férőhelyes bölcsődében, öt egységben, tíz jól felszerelt csoportszobában látják el a gyermekeket a szakképzett kisgyermeknevelők. Minden gondozási egységnek külön kertje van, ahol árnyékolással ellátott teraszok és homokozók találhatók. A nyári melegben permetező-tusoló áll a gyermekek rendelkezésre. A gyerekek az évszaktól és az időjárástól függően a lehető legtöbb időt a szabadban töltik, a jól felszerelt, védett udvarokon.

A bölcsődében kiemelt feladatnak tekintik az egészség megőrzést és az egészséges életmódra való nevelést. Ebben nagy segítséget nyújt, hogy az intézmény rendelkezik fejlesztő és sószobával egyaránt. A só-szobában a gyerekek a sóval homokoznak, illetve játékos formában, különböző alkotó tevékenységekben vesznek részt, a kisgyermeknevelők segítségével. Ez a tevékenység, kifejezetten jó hatással van a légzőszervekre, hatásos lehet a hörghurut, az asztma, a légcsőhurut, a krupp és a nátha esetében is. A gyerekek mozgásfejlesztése a tornateremben történik, speciális, erre a célra szolgáló játszóeszközök segítségével.

 

Minden hónapban a „Zenekuckó” elnevezésű zenés, játékos előadás várja a gyerekeket melynek során, megismerkednek a különböző zenei hangzásokkal, hangszerekkel.

Az intézményben több éve működik a Zöld bölcsőde program, melyben kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, a környezeti nevelésre. Ennek jó példája, hogy kialakításra került egy kis kert virágokkal, gyógynövényekkel, valamint az udvarokon, játékos interaktív táblák kerültek kihelyezésre. Különlegesség, hogy a bölcsőde udvarán található egy érzékelő ösvény, amely a természetben található anyagok felhasználásával segíti, a gyermekek megismerő funkcióinak a fejlődését.

A bölcsőde gyakorlóterepe az ELTE és más iskolák csecsemő és kisgyermek gondozó-nevelő szakos hallgatóinak.