Családi Bölcsőde

A családi bölcsődei hálózat, 3 telephelyen 14 családi bölcsődével működik, ahol 20 hetes kortól 3 éves korig, összesen 98 kisgyermeket tudnak fogadni. Az Esküvő köz 1-3 szám alatti, illetve a Tátra utca 48-52 szám alatti telephelyeken 3-3 családi bölcsőde található, míg a Petneházy utca 83 szám alatt, 8 családi bölcsőde lett kialakítva.

Koordinátori munkámat 28 szakképzett kisgyermeknevelő, és 3 konyhai kisegítő segíti, akik szeretettel és nagy odafigyeléssel gondoskodnak a gyermekek mindennapi ellátásról.

 

Telephelyek bemutatása:

Esküvő köz 1-3.

Az Esküvő közben található intézmény a XIII. kerület zöldövezeti részén, egy csendes kis utcában helyezkedik el. Könnyen megközelíthető a 14-es villamossal és a 105-ös autóbusszal is. Az épületben három családi bölcsőde található: Bóbita, Galagonya és Mókaház melyek légköre családias és barátságos. Minden szoba rendelkezik saját fürdőszobával és egy közös öltözővel ahol minden kisgyermeknek a saját jelével ellátott kis rekesz áll rendelkezésére, amiben a ruháit, illetve egy másik rekesz amiben a cipőit tarthatja.

A szobákban 7-7 gyermek játszik nap, mint nap ahol szobánként 2-2 kisgyermeknevelő látja el a gondozói feladatokat, délelőtt és délutános műszakban.

A csoportszobák modern, színes bútorokkal vannak berendezve, ahol különböző játékok sokasága található, melyek közül minden gyermek megtalálhatja a kedvére valót.

Reggeli után, ha jó az idő a gyerekek a külön bejáraton megközelíthető udvaron játszanak, ahol motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak, vagy akár a kerti bútoroknak köszönhetően mesét hallgathatnak, rajzolhatnak vagy építhetnek is. Az udvar teljes területe gumitéglával ellátott és nem régiben egy mezítlábas út is kialakításra került, ami a különböző felületeken való járásnak köszönhetően, javítja a gyermekek egyensúlyérzékelését, hatással van a testtartásukra és segíti lábboltozatuk kialakulását.

 

 

Petneházy u. 83. alatt található családi bölcsődék, a XIII. kerület azon részén találhatók, ahol a vonatpálya választja el a kerületet Zuglótól. A 8 családi bölcsőde egy régi épületben kapott helyett, ami azelőtt óvodaként működött. A családi bölcsődék megközelítése kis sétával a buszmegállótól a 30-as, 30A vagy a 230-as busszal lehetséges.

A bejárattól jobbra 3 családi bölcsőde, balra pedig 5 családi bölcsőde helyezkedik el. A folyosón minden családi bölcsődéhez külön szekrények tartoznak, amin a gyermekek jelei vannak, ezekben tarthatják a ruháikat, cipőiket. Minden családi bölcsődének, az előírásoknak megfelelően saját fürdőszobája van.

A nyolc családi bölcsőde saját udvarral rendelkezik, ami 2020-ban teljes felújításon esett át. Az udvaron egy homokozó, babaház, csúszda és egy vonat található, továbbá párakapu is segíti a gyermekek hűsítését a nyári melegben. Intézményünkben három hangszeren játszó kisgyermeknevelőnek köszönhetően rendszeres az élő zene és a gyerekekkel közös éneklés.

 

 Tátra utca 48-52.

Az intézmény a kerület belvárosi részén, Újlipótvárosban található. Könnyen megközelíthető a 15-ös, és a 115-ös autóbusszal, a 75-ös, és a 79-es trolibusszal, illetve a Lehel piactól gyalog is. A megállóktól kb. 5 perc sétával lehet elérni a családi bölcsőde épületét, amely egy társasház földszintjén helyezkedik el. Korábban gyermekorvosi rendelőként működött.

Az épületben három családi bölcsőde található, az egész intézmény légköre barátságos és családias. Mindhárom családi bölcsődének külön - külön színű az öltözőszekrénye. A tornaszoba, amely só szobaként is funkcionál, az iroda, a tálalókonyha, illetve a gazdasági bejárat. Balra található a Zsebibaba családi bölcsőde, a mosókonyha, a Micimackó családi bölcsőde, és a Pagony családi bölcsőde bejárata. A családi bölcsődék bejáratainál üvegajtó található, melyeken fólia mutatja a megnevezést. A 3 családi bölcsőde egymásba nyitható, de ajtóval el is választható. Minden szobához tartozik fürdőszoba is.

Külön udvara nincs az intézménynek, de a gazdasági bejárattal szembeni parkban az Önkormányzat leválasztott egy részt a gyerekeknek, amelyet a korosztálynak megfelelő külső udvari, játszóeszközökkel is ellátott (csúszda, homokozó, és rugós játék).

A szobákban 7-7 gyermek játszik nap, mint nap és szobánként 2-2 kisgyermekenevlő látja el a gondozói feladatokat, délelőtt és délutános műszakban.

Munkarend a családi bölcsődékben:

Nyitva tartás: munkanapokon 7.00 órától 18.00 óráig

 

 

A családi bölcsődék minőség- és környezetirányítási tanúsítvánnyal rendelkeznek, amelyet minden évben megújítanak. A napi 4 x étkezést a korosztály ellátásában jártas, külső szolgáltató biztosítja, a vonatkozó rendelkezések alapján. Igény esetén, diétás étkezést is tudnak biztosítani a gyermekek számára, melyhez orvosi illetve szakorvosi igazolás szükséges.

 

Az alapvető nevelési-gondozási szakmai tevékenységek mellett, a családi bölcsődében kiemelt figyelmet fordítunk a jeles ünnepek és hagyományok megtartása mellett, a tavaszváró kreatív délután, és az óvodába készülő gyermekek búcsúztatójának megtartására is.