Angyalfolki Utcabál 2023

Két komoly ellenféllel is meg kellett küzdeniük az augusztus 27-én megrendezett Angyalfolki Utcabál szervezőinek: az egyik a másodfokú, száz éves rekordot megdöntő hőségriadó, a másik az Atlétikai Világbajnokság záró rendezvénye volt. Mindezek ellenére jól döntött, aki ezen a vasárnapon a Dagály utcai multikulturális esemény felkeresését választotta. Rengeteg élmény, kikapcsolódási lehetőség, kulturális és kulináris csemege várta az utcabál vendégeit.

 

Bár délelőtt tíz órakor, a rendezvény megnyitásának perceiben már elérte a harminc fokot a hőmérő higanyszála, ami a későbbiekben megközelítette a kalibrálás 40 Celsius fokot jelző vonalát, az embert próbáló hőség semmit sem rontott az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes nyitó produkciójának lendületéből. Az együttes tagjai nem csak a nagyszínpadon, hanem a rendezvény egész időtartama alatt, a Dagály utcában felállított sátruknál is szünet nélkül ropták a táncot, magukkal ragadva ifjú és koros bálozókat,  táncba szólítva minden arra járót.

A nap folyamán a nagyszínpadon egymást váltották a különböző műfajokat reprezentáló zenekarok és táncegyüttesek, a népzenétől a világzenéig, a breaktől a freestyle stílust képviselő, és magas színvonalon művelő csapatokig. A zenekari produkciók közül különösen nagy sikert aratott a Tárkány Művek előadása, majd a nap végén a Csík együttes hangversenye.

Természetesen a gyerekek szórakoztatásáról sem feledkeztek meg a rendezők: féltucat ugrálóvár, mászófal, dodzsem, körhinta, pónilovaglás, a Tücsöktanya udvarán felállított kisszínpadon pedig interaktív előadások szolgálták a legkisebbek kikapcsolódását. Nagy sikert aratott a hordóvonat is, ami igazi újdonságnak számított az utcabál kínálatában.

A rendezvény ezúttal is megőrizte folklorisztikus jellegét: erről nem csak a már említett, nagy sikert arató Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes gondoskodott, hanem a sok népművészeti alkotást, a hagyományos magyar konyha ételeit bemutató lacikonyha is. Nemezből készült használati tárgyak, kézműves szappanok, gyógyhatású olajakat tartalmazó üvegcsék kínálata, ékszer manufaktúra és népviseletben történő fotózkodás lehetősége  biztosították a népi kultúra és értékek megismerésének lehetőségét.

A száz éves melegrekordot megdöntő napon természetesen voltak olyan pillanatok, amikor a szép számmal elhelyezett, párát lövellő ventillátorok bizonyultak a legnépszerűbbnek, de végül mindig az egymást váltó produkciók, és a finomságokkal csábító standok kerekedtek felül. A nap folyamán sokan éltek a lehetőséggel, hogy a Helyi Ügyek sátránál kitöltsék a XIII. Kerületi Önkormányzat pályázatához szükséges kérdőívet, amely az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy elnyerését szolgálja, a demokratikus kormányzás 12 elvének érvényesülését mérve a városrész polgárainak körében.

 

Képeink az Angyalfolki Utcabál emlékezetes pillanatait idézik: tekintse meg galériánkat!
Ne feledjék! Találkozunk szeptember 2-án, a Jászai Mari tér és a Szent István park közötti területen megrendezésre kerülő Pozsonyi Pikniken!

 

Képgaléria