Anyák napjára, szeretettel

Magyarországon 1925 óta ünnepeljük az édesanyákat május első vasárnapján, idén május 5-én. Az első Anyák napját hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezte meg a MÁV Gépgyár foglalkoztatójában, a munkások gyermekeinek részvételével.  Azóta hagyományosan ezen a napon köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat és dédnagymamákat is.

Az édesanyák napját a történelem során első alkalommal az ókori Görögországban rendezték meg. A kijelölt napon eredetileg a tavaszt köszöntötték a görögök, majd az ünneplés kiterjedt Rhea, az istenek anyjának köszöntésére is, vele együtt pedig valamennyi édesanya felköszöntése a tavaszi ünnepkör részévé vált. Az 1600-as évektől Nagy Britanniában is meghonosodott ez a szép szokás, majd az Amerikai Egyesült Államok következett, ahol először 1872-ben került sor az anyák megünneplésére.

Napjainkban országonként eltérő időpontokban, de szinte a világ valamennyi országában megtartják ezt az ünnepet. Közös vonásuk, hogy a gyerekek, a dédunokák és unokák a szeretet ezernyi jelével fordulnak az ünnepeltek felé, hogy köszönetet mondjanak nekik megszületésük csodájáért, a gondozásukkal és felnevelésükkel járó áldozatos, életre szóló, önzetlen, és szeretetbe oltott fáradozásért.

Ezen a szép ünnepen egy kedves verset ajánlunk honlapunk látogatóinak figyelmébe, amelyet bizonyára örömmel fogadnak majd az ünnepelt édesanyák, nagymamák és dédnagymamák.

 

Mentovics Éva​

A legdrágább Anyukának  

Ezernyi kis apró jellel 
tudattam, hogy létezem.
Számlálgattad a napokat;
vajon mikor érkezem?

 

Később aztán ágyam mellett 
álmot hozott szép dalod.
Hogyha néha nyűgös voltam,
karod lágyan ringatott.

 

Mint napfény a fellegek közt, 
szivárvány a rét felett, 
úgy hinted szét éltet adó,
melengető fényedet.

 

Akárhányszor születnék is, 
nem kellene más nekem, 
azt kívánnám századszor is, 
mindig, mindig légy velem.

 

Kezemben e kis virággal
tiszta szívből kiáltom: 
Te vagy nekem a legdrágább 
Anyuka a világon!

 

Képgaléria