Jöhet vihar, jöhet ciklon…

A Bringázz a munkába! elnevezésű országos környezetvédelmi akció keretében Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat és intézményei május 17-én, 07.00-09.00 óra között, öt helyszínen, Bringás reggelivel fogadták a munkába, iskolába, óvodába igyekvő kerületi lakosokat. Az emberi erővel hajtott járművel (kerékpárral, triciklivel, rollerrel) közlekedőket müzli szeletekkel és ásványvízzel vendégelték meg.

 

A Prevenciós Központ munkatársai két helyszínen: a Jászai Mari téren és a Lehel Csarnok Élelmiszerkereskedelmi központnál működtették meglehetősen népszerűnek bizonyult standjaikat, az akcióban közreműködő XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete a Duna-park fái alatt, az Angyalföld Polgárőr Szervezet és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület tagjai a Gömb utca – Pap Károly utca találkozásánál, a Szociális Szolgáltató Központ és az Egyesített Óvodák munkatársai pedig a Szegedi úti Szakorvosi Rendelőintézet előtt állították meg néhány jó szóra és a reggeli csomagra a környezettudatos magatartást életvitelszerűen vállaló embereket.

A reggelizőkkel folytatott, a reggeli órák által megkövetelt sietség miatt többnyire szűkszavúra sikerült beszélgetések során gyorsan kiderült, hogy manapság már meglehetősen kevesen ismerik a fél évszázaddal ezelőtt még közismert, a szóviccek kategóriájába tartozó bökverset, ami szintén a kerékpározás népszerűsítését szolgálta a maga idejében. Erre való tekintettel teljes terjedelmében közöljük az elfeledett poétikus művet:

 

Messze van a városperem,

Ezért járok kerékperen.

Jöhet vihar, jöhet ciklon,

Én száguldok a biciklon...!

 

Az idézett sorok különös aktualitást kaptak a Bringás reggeli alkalmával, hiszen a napok óta tartó esős időjárás az akció időtartama alatt is bőséges csapadékkal fenyegetett. Végül azonban kegyesnek bizonyult a gondviselés, és az eső csak a standok összecsomagolását követően folytatta a vigasztalannak tűnő, senkit és semmit nem kímélő locsolást.

A mindvégig jó hangulatú Bringás reggeli megrendezése régi hagyomány kerületünkben, amelyről köztudott, hogy több alkalommal is elnyerte a Kerékpáros-barát település kitüntető címet. Képeink az esemény öt helyszínén készültek: tekintse galériánkat!

 

 

Képgaléria