Mérlegen a Previ Tábor

Augusztus 25-én pénteken befejeződött a Prevenciós Központ 2023. évi nyári tábora, amely a vakáció ideje alatt tíz egyhetes turnusban több, mint 150, a 8-12 éves korosztályhoz tartozó kerületi gyermek tartalmas pihenését, élményekben gazdag kikapcsolódását biztosította. A Previ Tábor tapasztalatairól a program vezetőjétől, Vörös-Nagy Beáta óvodai és iskolai szociális segítőtől kértünk tájékoztatást.

A táborozó gyermekek gondtalan kikapcsolódásának biztosítása a Prevenciós Központ érintett munkatársai számára napról napra komoly munkát, folyamatos kihívást jelentett. A tábor vezetőjeként milyen érzésekkel tekint vissza az eltelt tíz hétre?

–Örömmel és elégedetten gondolok a Previ Tábor minden egyes napjára. A program ideje alatt semmi sem zavarta meg a táborozók életét, elképzeléseinket csaknem maradéktalanul sikerült megvalósítanunk. A szokatlanul nagy meleg, és az ennek következtében elrendelt hőségriadók miatt esetenként ugyan át kellett terveznünk a napi menetrendünket, de ezeken a napokon sem kellett unatkoznia senkinek. Fontosnak tartom, hogy a táborozás során komolyabb egészségügyi probléma nem merült fel, igaz, változatlanul fenntartottuk a reggeli érkezéskor bevezetett hőmérőzést és a kézfertőtlenítést. Örömömre szolgál az is, hogy rengeteg jelentkezőt tudtunk fogadni. Néhány esetben átléptük a turnusonkénti 15 fős létszámot. Előfordult, hogy előre nem látható okból egy-egy jelentkezőnek mégsem felelt meg az előzetesen megbeszélt időszak, és a helyére új gyermeket hívtunk be. Emiatt azonban senkinek sem kellett lemondania a Previ Táborban való részvételről, őket egy másik táborhéten fogadtuk.

–Hogyan sikerült megvalósítani a tematikus hetekre vonatkozó előzetes elképzeléseket?

– Minden az elképzeléseinknek megfelelően alakult. Nagyon sok érdekes, izgalmas programmal készültünk a gyerekeknek. A nyár egy csapatépítő táborhéttel indult, amelynek főbb elemeit minden turnusban megismételtük. Nagyon sikeresnek bizonyult a közös reggeli készítés, ami nem csak vidám perceket szerzett, de hasznos ismeretekkel is megajándékozta a táborozókat. Ismétlődő program volt a KRESZ ismeretek játékos formában történő oktatása és gyakoroltatása, amelyben az óvodai és iskolai szociális segítők mellett rendszeresen részt vettek az utcai és lakótelepi szociális munkások, valamint az Angyalföld Polgárőr Szervezet ifjú polgárőrei is. Nagyon népszerűnek bizonyult minden turnusban az állatterápiás foglalkozás, amelynek keretében a Csobogó 17 Szabadidősport és Természetbarát Egyesület munkatársai és kutyáik közreműködésével ismerkedhettek meg a gyerekek a kutyatartás legfontosabb szabályaival.  Sikeresnek bizonyult a Mitológiai hét és a Művészeti hét is, ez utóbbi alkalmával néptáncot tanulhattak és a hét végén ki-mit-tud? keretében mutathatták be ének és hangszertudásukat, valamint a táborhetük alatt készített agyag tárgyakat a jelentkezők. Rengeteg nevetésre és mozgásra adtak lehetőséget a Superfly központban töltött órák, és egész biztosan sokáig emlékezetesek maradnak az Újpesti Tűzőrségen tett látogatásaink is, amikor a régi tűzoltó eszközök megtekintése és a létrás tűzoltóautó kipróbálása mellett a gyerekek tanúi lehettek egy éles riasztást követő kivonulásnak is. A Hétköznapi hősök program keretében a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság szakemberei tettek látogatást a Previben, ahol megmutatták a gyerekeknek a rendőrautó felszerelését, a rendőrségi felszerelések, közöttük a különleges eszközök, mint a pajzs használatát. Az Állatok és növények hete keretében látogatást tettünk a Fővárosi Állat- és Növénykertben, emellett a Prevenciós Központban is részesei lehettünk egy érdekes kisállat bemutatónak. Nagyon gyorsan elszállt a Previ Tábor tíz hete, és a tábor utolsó napjaiban a gyerekek meglepődve értesültek arról, hogy a következő hét végén már elkezdődik a tanév…

 

Ha választani kellene a tábor valamennyi programja közül, melyik lenne a legemlékezetesebb, ami a legnagyobb meglepetést okozta a gyerekeknek?

–Talán az augusztus 10-i, az Országházban tett látogatás volt az egyik legemlékezetesebb program. Hiszékeny Dezső, a XIII. kerület egyéni országgyűlési képviselőjének meghívására a táborozók bejárhatták a Magyar Országgyűlés épületét és megnézhették a koronázási ékszereket is. Közben a képviselő úr megvendégelte a gyerekeket a Szacsvay teremben, ami tovább növelte a meglepetések sorát. Biztos vagyok abban, hogy ezt a látogatást a program résztvevői nem fogják elfelejteni. De ide sorolhatnám bármelyik játékos foglalkozást, a Laserforce-t, a LEGO építést, a Csodák Palotáját, a kerületi felfedező túrát vagy a már korábban említett tűzoltósági látogatásokat is. A hőségben nagy örömet szereztek a gyerekeknek a közös fagyizások.

 

Végezetül egy nehéz kérdés: örülnek a gyerekek a közelgő iskolakezdésnek?

–Erre a kérdésre könnyű választ adni: a legtöbb gyermek örömmel meghosszabbítaná a vakációt, ha lenne rá lehetősége. Szerintem ez mindig is így volt. Bízom benne, hogy a Previ Táborban töltött napok alatt minden táborozó jól érezte magát, és kicsit sikerült elfeledtetnünk velük a mögöttük álló iskolai évet. Az alkalmat megragadva minden munkatársamnak szeretném megköszönni a táboroztatás alatti munkáját. A gyerekeknek pedig azt üzenjük, hogy szeptembertől szeretettel várjuk őket a Prevenciós Központ programjain, csoportjain és jövő nyáron újra együtt táborozhatunk!

 

Képgaléria