Pozsonyi Piknik ’23

Szeptember első szombatján, szeptember 3-án ezúttal is hatalmas érdeklődés mellett  rendezte meg Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Budapest egyik legnépszerűbb kulturális eseményét, Újlipótváros „falunapját”, a 2023. évi Pozsonyi Pikniket. A kitűnő, napos időben több tízezer látogató vette ki részét az első ízben 2009-ben megrendezett Pozsonyi Piknik minden képzeletet felülmúló kínálatából.

Az esemény megnyitását követő percekben a Piknik egyik életre hívója, a Láng Téka könyvesbolt tulajdonosa, a XIII. kerület díszpolgára Rédei Éva emlékezett a „falunap” megszületésének körülményeire és az első évek izgalmaira. Mint elhangzott, az első Pozsonyi Pikniken még nem voltak árusok, és a túlnyomórészt helyi lakosokból és a főváros más kerületeiből érkezett piknikezők jól elfértek a Pozsonyi úton. Alig néhány év elteltével azonban a Piknik kinőtte korábbi kereteit, és országhatárainkon kívül is ismert, tömegeket vonzó kulturális eseménnyé fejlődött, így szervezését átvette a kerület önkormányzata.

A vidám forgatagban az első percektől kezdve megkülönböztetett figyelem kísérte az önkormányzat sátrát, ahol a Polgármesteri Hivatal, a Prevenciós Központ, az Egyesített Óvoda, a Szociális Szolgáltató Központ és a Gondozóház munkatársai fogadták a látogatók meg-megújuló rohamát. A nagy érdeklődés a sokféle szolgáltatásnak és lehetőségnek szólt: hajfonás, arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozások mellett a helyi polgárok elmondhatták véleményüket és javaslataikat a városrész fejlődésével kapcsolatosan, kiválthatták a sokféle szolgáltatásra jogosító Partnerkártyájukat, eleget tehettek eb-összeírási kötelezettségüknek, tájékozódhattak a legújabb lakáspályázatról, különféle ajándéktárgyakkal gazdagodhattak a díszpolgárok ismeretét vizsgáló kvíz kitöltésével, és az Európai Kiváló Kormányzás pályázat keretében megválaszolhatták az Európai Unió kérdéseiből összeállított kérdőívet, amely a demokratikus jogok érvényesülésének helyzetét vizsgálta 12 jogállamisági alapelv tükrében.

Mint megtudtuk, a nap folyamán mintegy 350 helyi polgár élt a véleményformálás lehetőségével, a felsorolt egyéb szolgáltatásokat igénybe vevő piknikezők száma pedig elérte az ezres nagyságrendet.

Nagy érdeklődés kísérte a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületének pavilonját is, ahol az informálódási lehetőségek mellett a kerület díszpolgáraival készített élő interjúknak örülhettek a látogatók. Devánszky Kata kérdéseinek nyomán nem csak a megszólaltatott kiválóságok sorsának alakulásáról, hanem a városrész fejlődéséről és az ország helyzetéről alkotott véleményükről is érdekes és tanulságos benyomásokat nyerhetett a hallgatóság.

A piknik ezúttal is jó alkalmat teremtett a kerület vezetőivel, közöttük dr. Tóth József polgármesterrel, Csiga Gergely és dr. Puchner Gábor alpolgármesterekkel, valamint az önkormányzati intézmények vezetőivel történő személyes találkozásra, de a látogatók találkozhattak és beszédbe elegyedhettek Karácsony Gergely főpolgármesterrel, és más fővárosi vezetőkkel is.

Mindeközben folyamatosan váltották egymást az érdekesebbnél érdekesebb, nagy tetszéssel fogadott produkciók a piknik területén felállított színpadokon, hatalmas forgalmat bonyolítottak a könyvkiadók és lapszerkesztőségek standjai, hosszú sorok alakultak ki a városrészhez kötődő írók dedikációs pultjainál, egymást váltották a gyerekek a Tücsöktanya játszószőnyegén, és csúcsra jártak a sörcsapok a különböző sörfőzdék pavilonjainál.

Különösen nagy tapsot kapott a nagyszínpadon elhangzott, a Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund! című dala, amit a közönség együtt dúdolt, énekelt az előadókkal.

Képeink a 2023. évi Pozsonyi Piknik hangulatát, emlékezetes pillanatait idézik: tekintse meg képriportunkat!

A Pozsonyi Piknikkel még nem ért véget az önkormányzat 2023. évi közterületi kulturális programjainak kínálata: szeptember 14-én csütörtökön az ez évi utolsó Lakóközösségi Napra várják az érdeklődőket a Kárpát utcai Duna teraszra, 24-én pedig a Szent Mihály Napi búcsú zárja a nagyrendezvények sorát a Babér utcai templom környezetében.

 

Képgaléria