Születés Hete a Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központban

SZÜLETÉS HETE

a Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központban

Kedves Olvasó!

Szeretettel hívjuk fel figyelmét rendkívüli hírlevelünkben a Születés Hete című programsorozatunkra. 

Hasznos és izgalmas beszélgetésekkel, előadásokkal, filmvetítésekkel teszik tartalmassá ezt a hetet a szülésről, születésről, a nővé érés és anyává válás folyamatáról. A fizikai aktivitás, a gondolati, érzelmi és lelki életünk szempontjai egyaránt megjelennek programjainkban. 

Várjuk Önt és ismerőseit, akik érintettek lehetnek a szülés – születés élményének különböző megközelítéseiben. 

 • Időpont: május 5-10. között
 • Helyszín: valamennyi programunk helyszíne 1146 Budapest, Hermina út 57.
 • Megközelíthetőség: 72-es vagy 74-es trolibuszokkal a Bethesda utcai megállónál, 1-es villamossal a Kacsóh Pongrác úti megállónál kell leszállni.
 • Étkezési lehetőség: a Hungária körúti gyorséttermekben, a Bethesda Gyermekkórház éttermében – menü 730,- Ft (a hétfői ebédigényt kérjük legkésőbb május 2-ig jelezzék).
 • A programok ideje alatt biztosítunk:
  • a szoptatási és pelenkázás lehetőséget,
  • térítésmentes gyermekfelügyeletet.

Születés Hete Program

Programtáblázat

A programjainkon való részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt.

Szervező: Novák Julianna, családtervezési közösségfejlesztő


MOBIL: +36-30-242-00-55


E-MAIL: juladula@gmail.com

Novák Jula bemutatkozása:

A Cserf-s Központ közösségfejlesztő munkatársaként az én feladatom ezen a helyszínen az idei Születés Hete programjainak szervezése és megvalósítása. Az első Születés Hete óta szinte minden évben részt vettem ezen a nagyszerű rendezvényen előadóként és/vagy szervezőként. Dúlaként, szülésfelkészítőként, fókusztrénerként sok-sok éve azon munkálkodom, hogy a szülés-születés élménye minél többeknek a természet csodája maradhasson, és az emberi kapcsolatok bölcsőjében minél tovább ringatózhasson mindenki a kipottyanás veszélye nélkül. Bízom benne, hogy a Cserf-s által kínált Sz7 programok kellemes, családias  légkört teremtve adnak majd lehetőséget a széleskörű információ- és tapasztalatszerzésre. 

 

Programok

Május 5. vasárnap

 • A Cserf-S Születés Hete rendezvénysorozat megnyitója
 • A szülés valódi természete – vándorkiállítás bemutatása

Időpont: 16.00 – 16.10

 • Novák Julianna: Születés – mese - Interaktív foglaokozás

Időpont: 16.10 – 16.40

Az óvodás korú gyerekeknek és szüleiknek szóló játékos foglalkozáson
mesélünk a születés csodálatos természetéről, bemutatjuk ezt a folyamatot egy rongybabán. Ezt követően a gyerekek a szervezők által biztosított felügyelet mellett kézműves foglalkozáson vehetnek részt, miközben a szüleikkel folytatjuk tovább a
beszélgetést arról, hogy szülőként hogyan viszonyulnak a szülés-születés
témájához, és hogyan támogathatják gyermeküket a zökkenőmentes, tabuk nélküli szexuális fejlődésben, ami a kicsik majdani szülővé válásának is alapjául szolgál.
A program azt segíti, hogy a szülés-születés témája természetesen
megközelíthető legyen a gyerekek számára, ami főleg akkor fontos, ha a
születés valamiért nehéz volt. Ez különösen a császármetszett gyermekek
számára olyan gyógyító tapasztalás, amelynek segítségével a saját gyermekük születése majdan természetesebben alakulhat. Emellett a játékos beszélgetés a szexualitás témáját is könnyebben kezelhetővé teheti a családok számára.


www.module.hu             www.szulosuli.hu             www.tavam.hu


 • Kézműves foglalkozás gyerekeknek – beszélgetés szülőknek

Időpont: 16.40 – 18.00

 • Filmvetítés és beszélgetés: Világra jönni

színes, magyarul beszélő, francia dokumentumfilm, 99 perc, 2007
rendező: Gilles de Maistre

Időpont: május 5. 18.30 – 20.30

A földkerekségen naponta átlagosan 364 501-szer esik meg ez a történet. Vágjunk neki egy kivételes világkörüli utazásnak, hogy felfedezzük a születés különböző univerzumait, amelyek épp olyan egyediek és változatosak, mint mi, emberek. Erre hívja meg ez a film a nézőit, a való életből vett szereplőkkel és a való élet képeivel mutatva be a világra jövetelt. Mongólia vad sztyeppéitől a párizsi felhőkarcolókig, India embertömegektől nyüzsgő utcáitól az inuitok lakta jégmezőkig, az amerikai Új-Mexikótól a Fekete-tengerig, a sivatagi tuareg falvaktól a kínai vagy japán metropoliszok zsúfolt kórházaiig, a Himalája csúcsaitól az amazonasi esőerdőkig. A film az egész bolygót bejárja, hogy ugyanazt a történetet bemutassa más-más térben és kultúrában. Mindannyiunk közös története bontakozik ki: amikor a nő anya, a férfi apa lesz, a gyermek pedig világra jön.

 


Május 6. hétfő

 


Balog Vilma pszichológiai tanácsadást tart. Fókuszban a szülő gyermek kapcsolat, a gyermekek fejlődésének aktív támogatása.


Időpont: 9. 00 – 15. 00


Hoppál Bori: Szülj szíved szerint! - Interaktív előadás


Időpont: 10.00-12.00


Vetített képes "álmodozás" arról, hogy milyen lenne az ideális fogantatás és várandósság, a holisztikus szemléletű várandósság kísérés, a természetes, háborítatlan szülés. Az előadás nem titkolt célja ébresztgetni a szüléssel kapcsolatos tudatosságot és azt az ösztönös, belső erőt, ami minden nőt képessé tesz arra, hogy megfelelő segítséggel, a természet rendje szerint  adhasson életet gyermekének.

Úgy gondolom, a női lét nagyon szorosan kötődik a test történéseihez (menstruáció, várandósság, szülés, klimax), ugyanakkor rengeteg tévhit, tabu és tudatos tényferdítés nehezíti meg, hogy nőiségünket, illetve életünknek e csodálatos történéseit a maguk teljességében éljük meg. A női test csodái címmel tartott vetített képes előadásaimmal - a menstruációról, a női mellről, szeméremtestről, a várandósságról és a szülésről, valamint a női szexualitásról – szeretném megmutatni, hogy lehet a női testről alapvetően máshogy gondolkodni.

www.noitestcsodai.hu


 • Ozvári Lukács Réka: Hordozásra születik - előadás és beszélgetés, próbahordozás

Időpont: 12.30 – 14.30

Mottó:

Mert mindkettőnk igényei kielégítést nyernek, míg én főzök, mosok, varrok, bevásárolok, bankba megyek vagy táncolok, ő biztonságban és szeretetben fürödve tanulja velem az életet, ismeri meg a világot.

A hordozás gyakorlati előnyeit elsőre nehéz felismerni. „Te szegény, egész nap magaddal kell cipelned azt a gyereket!” Sok hordozó szülő hall ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzéseket. Pedig a látszat csal. Egy hordozó édesanya szabadabb, mint az, aki gyermekét állandóan lefekteti. Mindig szabad a keze, bármikor mehet, ahova akar - ez a minőségi élet! Senkit sem kell megkérni „segítene felszállni a buszra?” - ez a szabadság! A hordozott gyermek az idő nagy részében elégedett. A szülők ezért könnyebben elvégzik a mindennapi teendőiket: mosnak, amikor akarnak, takarítanak, ahol akarnak, sétálni mennek, amikor csak kedvük tartja.

http://www.zoldvakond.org.
www.motivacio.hu

 • Tóth Lívia: Az AVIVA MÓDSZER - Interaktív előadás

Időpont: 16.00 – 18.00

Az Aviva Módszer egy táncos torna, amit az 1930-ban Magyarországon született és Izraelben élő Aviva Gabriella Steiner talált ki.
A torna célja a genitális zóna helyrehozása, gyógyítása, karbantartása.
A Módszer lényege az, hogy a táncos célirányos gyors mozdulatok segítségével az altestben vérbőség alakul ki. A genitális zóna úgy érzékeli, hogy nem öt liter vérünk van, hanem háromszor annyi, így a meglévő hormonszintünknek is a háromszorosát érzékeli. A megemelkedettnek érzékelt  hormonszint rendezi,
az "esetlegesen " elcsúszott"  hormonszintet és normalizálja az értékét.
A torna hatására, görcsnélkülivé tehető a menstruáció, a letapadt
petevezeték kinyitható, ciszta, mióma tüntethető el, eltűnhet a klimaxot
kísérő hőhullám, és hatalmas segítség a gyermekvállalásban
( olyanoknak is sikerült a torna mozdulataival a gyermekáldás akik a sok
kudarc után már nem számítottak rá ). Vannak gyakorlatok, amelyek a férfiak problémáira adnak segítséget. Az Aviva Módszert 1998-ban tanultam meg  Aviától, azóta tanítom.

www.avivamodszer.hu  

 • Filmvetítés és beszélgetés: Kiskakukk (Kukushka)

színes, magyarul beszélő, orosz filmdráma, 100 perc, 2002

Időpont: 18.00 – 20.30


rendező: Aleksandr Rogozhkin
szereplő(k): 
Anni-Christina Juuso (Anny)
Ville Haapasalo (Ville)
Viktor Bychkov (Kartuzov)

1944 szeptembere. A finn orvlövész zseniális húzással - SS-egyenruhában - megszökik a németek fogságából, majd egy lapp parasztasszony, Anni házában talál menedéket. De a négy éve magányosan élő asszony már egy másik férfit is befogadott magához, a súlyosan sérült orosz katonát. A két férfi ellenségesen áll egymással szemben. Nemcsak Veiko SS-egyenruhája, de az asszony is közéjük áll. A mese varázslatos fordulatot vesz...

Május 7. kedd

Bognár Márta és Major Lívia: GYES-menedzsment és munkavállalás témában tanácsadás tart. Családbarát munkahely, a rugalmas foglalkoztatás lehetőségei, önfoglalkoztatás, a munkáltató szempontjai a kismamák foglalkoztatása során.

Időpont: 9.00 – 16.00

 • Bencze Rita: Szülés és betegjog

Időpont: 10.00 – 12.00

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogász munkatársa vagyok. Azóta szívügyem a betegjogok védelme, amióta létezésükről tudok. www.tasz.hu

A TASZ Betegjogi Programjának vezetőjeként a jogvédelem kiemelten fontos területének tartom a várandósok és szülő nők különleges helyzetét. A hazai egészségügyben eleve nehéz érvényesíteni a betegek jogait, hiába létezik erre vonatkozó törvény 1998 óta, ha ezeket csak nagyon kevesen ismerik, és még kevesebben tudnak/mernek élni vele. A gyermekvárás érzékeny időszakában különösen kiszolgáltatottak vagyunk mi nők, és megfelelő információ és támogatás hiányában gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor fontos kérdésekben a megkérdezésünk nélkül mások döntenek helyettünk. Hogyan tudunk élni az önrendelkezési jogunkkal és a törvény adta lehetőségeinkkel anélkül, hogy konfliktusba kerülnénk a rendszerrel, a társadalmi közbeszéddel, a hozzátartozóinkkal, a világgal? Milyen információk alapján hozunk döntéseket? Hogyan viseljük el a döntéseink következményeit?

A Freedom for Birth című film vetítése után a hazai reprodukciós jogokkal kapcsolatos kérdéseket és lehetőségeket járjuk körül.

A Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben! című, 60 perces dokumentumfilmben a nőközpontú szülés körüli ellátás neves szakértői, emberi jogi képviselői és maguk az anyák szólalnak meg, mindannyian a rendkívül időszerű és szükséges radikális változtatásért kiáltva.     www.freedomforbirth.com    www.anyakforradalma.szules.hu

 • Singer Magdolna: "Vendégbabák" ajándékai - Személyiségfejlődés lehetősége pre- és perinatális veszteség esetében

Időpont: 14.00 – 17.00

Amikor a szülők életébe belegázol a váratlan halál, összeomlik egész addigi világuk és elveszítik reményeiket, álmaikat. A miértek keresésében, a küzdelemben, hogy megőrizzék emberségüket, személyiségük méltóságát, észrevétlenül elindul egy érési folyamat, megerősödnek, átformálódik értékrendjük. A gyász rákényszeríti őket a változásra, amelynek következtében sokan elmondják, elveszített kisbabájuk ajándékot is hozott számukra: személyiségük gazdagodását, nagy belső fejlődést, amiért hálásak neki.

Ezekről az ajándékokról szól az előadás, és az azt követő beszélgetés.

Singer Magdolna író, gyásztanácsadó, négy gyermek édesanyja vagyok. Tíz évig haldoklók mellett dolgoztam önkéntesként, később - ugyancsak tíz évig - gyászfeldolgozó csoportokat vezettem. Jelenleg a Napfogyatkozás Egyesület elnöke vagyok, és gyászcsoportvezetőket képezek ki. Emellett a válási gyász feldolgozása érdekében Válás és újjászületés címmel tréningeket tartok.

www.singer.hu

 • Filmvetítés és beszélgetés. A beszélgetés vendége Rist Lilla, a film rendezője, a Nők Lapja című hetilap újságírója.

Nórák – Történetek a szülőszobából

színes, magyar film, 78 perc, 2006
Időpont: 18.00 – 20.00

rendező: Rist Lilla
operatőr: Kiszer Barbara, Koós Tamás
vágó: Féjja Balázs
szereplő: Máté Nóra

Nóra mesél. A története egyszerű és mindennapos. Nóra ugyanis gyereket vár. Mégis furcsa helyzetekbe keveredik, ugyanis várandóssága alatt többször megkérdőjelezi a vizsgálatok értelmét és jogosságát. Vajon kell-e annyi ultrahang, vajon van-e értelme egy hüvelyvizsgálatnak, és legfőképp, vajon kell-e orvost választani ahhoz, hogy normálisan lefolyjon egy szülés? Ezt kérdezi tőlünk és önmagától? Közben más nőket is megismerünk, akik beavatnak gyermekük születésének történetébe. Van köztük átlagos, örömteli, szomorú és tragikus történet is. Nóra közben megpróbál a dilemmáira választ találni, előadásokra, szülésfelkészítő tanfolyamokra jár, elkísérjük egy szülőszoba-látogatásra is. És keresi azt az orvost, akiben megbízik. Olyan körülményeket szeretne, amelyek közt a lehető legtermészetesebben, orvosi beavatkozások nélkül hozhatja világra gyermekét. Közben szakértők beszélnek arról, hogy mi minden történik, történhet egy nővel, ha bekerül a szülészeti ellátó rendszerbe. Az illúzióink akkor fogyatkoznak meg leginkább, amikor Nóra elmeséli, hogy egy NST vizsgálat után pszichiátert hívtak hozzá azért, mert önállóan akart dönteni és nem fogadta el fenntartások nélkül az orvosi véleményt. És ekkor talán azt is megsejtjük, mi lesz a történet vége.

Május 8. szerda

Kádár Ildikó: Életkerék - beszélgetések életcélokról, aktuális döntési helyzetekről, dilemmák az anyaság és gyermekvállalás kapcsán.

Időpont: 9.00 – 16.00

 • Fülöp Angelika: Az illóolajok csodálatos világa - Interaktív előadás

Időpont: 10.00 – 12.00

Beszélgetés az ILLÓOLAJOK apropóján információátadásról, kommunikációról, befolyásolásról, megérzésekről, párválasztásról, hormonrendszerről és persze főleg a szülésről.

Gondolkoztál már azon, miért van szaglószervünk? Hallottál már a vomeronazális szervedről? Tudod, miért lehet valaki szimpatikus már az első pillanattól, míg másnak a közelségétől is viszolygunk? Gondoltad volna, hogy másfajta férfit választanak maguknak a nők, ha fogamzásgátlót szednek? No és mi az oka a parfümök népszerűségének? Tudtad, hogy az illóolajok hormonkiválasztásra serkentik az agyunkat, ezáltal képesek változásokat előidézni a testünkben is? Szeretnél kicsit többet tudni arról, mi történik a szervezetünkben hormonálisan szülés közben? Esetleg az is érdekel, miért érdemes és hogyan lehet ezt a gyönyörű folyamatot természetes úton támogatni?

Ha ezek a kérdések felkeltették a figyelmedet, gyere el a beszélgetésre! Csevegés közben mutatok illóolajokat, aromavizeket, bázisolajokat, valamint igény szerint masszázsmozdulatokat is.

Fülöp Angelika vagyok, dúla és négygyermekes anya. Az elméleti dúlaképzés után hamar rátaláltam az aromaterápiára és a masszázsra. Hatékony gyakorlati módszereknek bizonyultak. A kismama-masszázs nem csupán az ismerkedést könnyíti, hanem a mélyben megbúvó feszültségek és félelmek feldolgozását is felgyorsítja.             

Már ötödik éve segítem a várandós anyákat abban, hogy megfelelően felkészüljenek szülésükre, életük átformálódására. Ötödik éve tapasztalom meg, milyen sokat jelent szülés közben a támogató jelenlét, egy-egy megfelelő szó, mondat vagy érintés. Ötödik éve figyelem, hogy egy kellemes szülésélmény miképpen sokszorozza meg a nők erejét és önbizalmát.

www.module.hu

 • Ozvári Lukács Réka: Hordozásra születik - előadás és beszélgetés, próbahordozás

Időpont: 12.30 – 14.30

Mottó:

Mert mindkettőnk igényei kielégítést nyernek, míg én főzök, mosok, varrok, bevásárolok, bankba megyek vagy táncolok, ő biztonságban és szeretetben fürödve tanulja velem az életet, ismeri meg a világot.

A hordozás gyakorlati előnyeit elsőre nehéz felismerni. „Te szegény, egész nap magaddal kell cipelned azt a gyereket!” Sok hordozó szülő hall ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzéseket. Pedig a látszat csal. Egy hordozó édesanya szabadabb, mint az, aki gyermekét állandóan lefekteti. Mindig szabad a keze, bármikor mehet, ahova akar - ez a minőségi élet! Senkit sem kell megkérni „segítene felszállni a buszra?” - ez a szabadság! A hordozott gyermek az idő nagy részében elégedett. A szülők ezért könnyebben elvégzik a mindennapi teendőiket: mosnak, amikor akarnak, takarítanak, ahol akarnak, sétálni mennek, amikor csak kedvük tartja.

http://www.zoldvakond.org. www.motivacio.hu

 • Filmvetítés és beszélgetés

Időpont: 15.00 – 16.00

1. Kórházban háborítatlanul

Két szülés története Brazíliából – 2006, TAVAM

Sokan azonosítják a háborítatlan szülést az otthon vagy születésházban történő szüléssel. Azok számára, akik szerint a kórházi környezet kizárja, hogy a szülés természetesen, saját ritmusában, háborítatlanul történhessen, ez a lélegzetelállítóan gyönyörű 20 perces brazil film minden szónál szebben mutatja meg: így is lehet!

2. Pam England: A jávorszarvas és az epidurál

Animációs film az Egyesült Államokból magyar felirattal - 15 perc Budapest, 2006, TAVAM
Ez a tizenöt perces animációs film újszerű módon szól az epidurális érzéstelenítésről. Pam England amerikai bába színes, megnyerő pasztellképekkel ábrázolja az epidurállal történő vajúdás valódi és tipikus gyakorlatát (előnyeit, hátrányait, az alkalmazásával járó orvosi beavatkozások zuhatagát). Célja a megoldásra összpontosító, előítéletektől mentes gondoskodás kialakítása, ha az EDA (vagy más orvosi beavatkozás) szükségessé válik, akkor a szülő nő és párja helyt tudjanak állni nem csak fizikailag, hanem lelkileg is. A film tárgyilagosan mutatja be az epidurális érzéstelenítés alkalmazásának pozitív és negatív oldalát, felhívja a figyelmet a veszélyeire, s a használatával elinduló orvosi beavatkozások lehetőségeire és mellékhatásaira.

www.tavam.hu

 • Toldi Zsuzsanna: Szülés és születésélmények – átélés a SzomatoDráma módszerével

Időpont: 16.00 -  20.00

Számomra a születésem története, amit sokszor és keserűen mesélt el édesanyám, egy életre szóló félelem forrása lett. A saját, első szülésem pedig megerősített abban, hogy kórházban, így, ezt többé nem. Aztán a háborítatlan szülés lehetősége is megadatott nekem és ma úgy gondolom, a szülés-születés igenis lehet abszolút megerősítő, jó élmény. Fontos, hogy ha magunknak rossz szülési-születési élményünk volt, ezt ne hurcoljuk magunkkal. A SzomatoDráma, mint módszer az egyik legjobban használhatónak bizonyult tapasztalataim szerint a testi traumák feldolgozásában is. Mind a születés, mind a szomato egyfajta organikusan, a maga útján haladó életet, egészséget adó folyamat. Mi lehet szebb, mint e kettőt összekapcsolni?

zsuzsanna.toldi@aquilone.hu

Május 9. csütörtök


Vinczéné Árvai Klára tanácsadást tart az egészséges táplálkozásról és életmódról. Főzési technikák, praktikák, tápanyagforrások a várandósság és a gyermekágy időszakában.

Időpont: 9.00 – 16.00

Dobiné Olasz Papp Nóra: A válaszkész gondoskodás jelentősége – interaktív előadás

Időpont: 11.00 – 13.00

Anyai ösztönök, baba igényei - vajon harmóniában állnak egymással? Mi az ösztön és mi az igény? Miért tegyek úgy, ahogy helyesnek érzem? Tényleg mindenki más jobban tudja, hogy gondozd kisbabád?

Hordozás, igény szerinti szoptatás, éjszakai gondoskodás. Magától értetődő elemek vagy tanulni való módszer? Buktatók és kellemes élmények, gyönyörök és könnyek, tévhitek és megkérdőjelezhetetlen igazságok.

Szeretettel várlak beszélgetős előadásomra kisbabáddal, pároddal, egész családoddal!

Dobiné Olasz-Papp Nóra, pszichológiai-tanácsadó, a Válaszkész Szülők Egyesületének elnöke, két kisgyermek édesanyja vagyok. A segítő hivatás iránt érzett vágy gyermekkoromtól kísér, de csak kisfiam születése után vált világossá, hogy babák-szüleik, várandós kismamák segítője szeretnék lenni. Ez az álom megvalósult, kiteljesedve érzem magam ebben a körben.

www.valaszkeszszulok.hu

 • Hovorka Tünde: Az érintés ereje - a  babamasszázs varázsa - interaktív előadás

Időpont: 13.30 – 15.00

Egy szeretetteljes simogatás, egy ölelés többet fejezhet ki, mint a szavak. A babamasszázs segíti az anyuka és a baba összeszokását, erősíti az immunrendszert, segíti a szülés élményének könnyebb feldolgozását, enyhíti az első 3 hónapban gyakori felfúvódást. Ha szeretnél többet tudni a babamasszázsról gyere el és hallgasd meg, a gyakorlati bemutató során az alapfogásokat ki is lehet próbálni.

Hovorka Tünde, szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, gerinctréner, kismama, baba-mama és gyermektorna oktató vagyok. Munkám során ápolom és karban tartom a vendégeim testét és lelkét is. Fordulhatnak hozzám még a babavárás előtt, várandósan és azután is, hogy megszületett a gyermekük. A testmozgáson kívül segítő beszélgetéssel illetve kineziológiai oldással is tudok segíteni. Hiszek az érintés erejében, úgy gondolom, a kisbabáink számára ez nélkülözhetetlen.

www.dulavagyok.hu

 • Werner Katalin: Anyatejjel, szeretettel - a test és lélek táplálása - Interaktív előadás

Időpont: 16.00 – 18.00

Fogok tudni szoptatni? Miért olyan fontos a bőrkontaktus kialakítása és a szoptatás megkezdése az élet első órájában? Mi segíti elő a könnyű összehangolódást a kisbabával?  Ezek a kérdések foglalkoztatják leginkább a várandósokat, és a szülés után gyakran számolnak be a kezdeti szoptatási nehézségekről. Az első napok kihívásai és az egymásnak gyakran ellentmondó jó tanácsok sok energiát felemészthetnek. Az átgondolt babafogadás, és az igény szerinti szoptatás megalapozza az örömteli, jó kezdetet a család életében. A szoptató édesanya szeretetteljes gondoskodást, az anyatej a legtökéletesebb táplálékot nyújtja a kisbabának.

Werner Katalin vagyok, három gyermek édesanyja. Huszonkét éve kezdtem a szoptatásról testközeli tapasztalatokat szerezni, amikor megszületett az első lányom. Közel öt év telt el az életemből, melynek során szoptattam a lányaimat. Ezek az élmények, és az akkor kapott hatékony segítség sokat számít, amikor szoptató édesanyákat támogatok. Tizenhét éve kísérek szüléseket dúlaként, hét éve szereztem meg a nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát, és azóta folytatok laktációs szaktanácsadói gyakorlatot. Nyolc éve vezetek szoptatást támogató baba-mama csoportokat.

www.module.hu              www.ibclc.hu              www.szoptatasert.hu

 • Filmvetítés és beszélgetés:  Freedom for Birth

Időpont: 19.00 – 20.30

A Freedom for Birth című film vetítése után a hazai reprodukciós jogokkal kapcsolatos kérdéseket és lehetőségeket járjuk körül.

A Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben! című, 60 perces dokumentumfilmben a nőközpontú szülés körüli ellátás neves szakértői, emberi jogi képviselői és maguk az anyák szólalnak meg, mindannyian a rendkívül időszerű és szükséges radikális változtatásért kiáltva.    

 www.freedomforbirth.com         www.anyakforradalma.szules.hu

Május 10. péntek 

A fókuszolás napja.

Egyéni fókusz-tanácsadás

Időpont: 9.00 – 16.00

A fókuszolás a személyiség változását, fejlődését és erősödését szolgáló eljárásmód, melynek minden mozzanata természetes, velünk született. Elméletét és gyakorlatát Eugene T. Gendlin filozófus és pszichoterapeuta, a humanisztikus pszichológia jelentős képviselője – Carl Rogers egyik tanítványa – a chicagói egyetem tanára írta le, fejlesztette tovább. Alapgondolata szerint a testünk jól ismeri érzéseinket, nehézségeinket, dilemmáinkat és ezek hátterét, összefüggéseit. A fókuszolás a figyelem tudatos ráirányítása az élethelyzetekhez kapcsolódó testi érzetekre, és ezek jelentésének minél teljesebb és mélyebb átélésére.

Az eljárás bemutatása, gyakorlása kezdők és haladók számára egyaránt hasznos lehet, érdemes a testünk és lelkünk ápolása érdekében bekapcsolódni a kísérő folyamatokba. A hangsúly természetesen ezen a napon is a természet adta lehetőségeinkről szól, középpontban a gyermekvárás időszaka, az újszülött és a növekvő gyermekünk jelzéseinek pontosabb megértése áll, de figyelmet fordítunk felnőtt létünk jobb megértésére, környezetünkkel pedig az őszinte kapcsolat kialakításának és fenntartásának lehetőségére is. A fókuszolás hozzásegít, hogy jobban megértsük, mi is a valódi, legbensőbb személyes viszonyulásunk egy-egy helyzethez, miért kavar fel egy adott konfliktus, vagy éppen mitől, hogyan, és mikor érezzük jól magunkat, s hogyan tudunk megőrizni, felidézni és újra átélni  egy kellemes érzést, amikor  szükségünk van

Novák Julianna: Ki lakik odabent?

Időpont: 10.00 – 11.00

Várandósok számára segítséget jelenthet a fókuszolás a különféle testi és lelki változások jobb megértésében, a baba szükségleteire történő ráhangolódásban, a természetes szülés útjában álló esetleges akadályok leküzdésében, a kompetens szülővé válásban.

A várandósság egy egészen különleges szakasza az életednek. A testedben végbemenő változások figyelemmel kísérése mellett fontos, hogy az ezeket kísérő érzelmeidre és a testedben növekvő baba érzelmi szükségleteire is figyelmet fordíts. A babavárás hónapjai alatt gyakran erős, néha szélsőségesen ingadozó érzelmek törhetnek fel benned. Ha megengeded, elkísérlek az önmagadhoz és a babádhoz vezető úton. Minden egyes fókuszolás más és más, egyedi, megismételhetetlen.

A maga módján egyfajta energiakútként hat mindazok számára, akik bátran merítenek belőle.

www.module.hu           www.szulosuli.hu           www.tavam.hu


Zack Boukydis: Hogyan érzékeljük és hogyan hallgatjuk meg a babánkat?

Időpont: 11.00 – 12.30

Gyakran kérdezzük magunktól: honnan tudjuk, hogy a kisbabánk mit mond el nekünk. Természetesen használjuk az összes érzékszervünket (látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés). Szintén használjuk a „testünk érzékelését”, csak ennek nem mindig vagyunk tudatában. A testi érzékelés az, amit magunkban érezhetünk és ezen keresztül a babánkban is. Ezt néha „anyai megérzésnek” nevezzük.

Ahogy meghallgatjuk ezt a testi érzetet, a meghallgatás folyamata által többet tudhatunk meg, mint amit kezdetben gondoltunk. Különösen összezavaró vagy bosszantó helyzetekben, amikor a babánkról gondoskodunk. A testi érzetünk meghallgatásának folyamata egy empatikus út, amit „fókuszolás élménynek” vagy meghallgatásnak és fókuszolásnak hívunk.

A műhelymunka során gyakorlati bemutatóra és beszélgetésre kerül sor.

Megvilágításba kerül az, ahogy a testi érzetünket, érzékelésünket használjuk, miközben meghallgatjuk a babánkat és közben saját magunkat. Miközben babánkat meghallgatjuk, többet tanulunk az egymásra figyelés lehetőségeiről.

Kisbabák, anyukák, apukák, barátok és a babák rokonait is szívesen látjuk a műhelyfoglalkozáson. Tolmácsolás biztosított.

http://www.eciconf-2012.hu/hu/eloado/9/zack_boukydis_phd.html

 Bavalics Laura: Zöld ördög, Nyomászok és Napraforgó A Semmi, mindig Valami

Időpont: 12.30 – 14.00

A műhelymunka lehetőséget ad saját élmények és gyakorlatok során felfedezni a fókuszolás folyamatát magunk és a gyermekek számára. Megérezhetjük az értő figyelem, a hallgatás fontosságát és a test belső bölcsességének gazdagságát.

Hogyan segíthetünk saját gyermekünknek vagy az intézményünkben ránk bízott gyermekeknek egy-egy nehéz helyzetben? Hogyan tudunk velük lenni és segíteni őket abban, hogy érzéseiket jobban megértsék és kifejezzék? Ehhez ad segítséget ez a workshop:                                                      A gyerekekkel való kapcsolatban a felnőttek fókuszolási beállítódásának érvényesülése lehetővé teszi a gyerekek érzelmi szükségleteinek megértését, elfogadását. Az ezekre történő reflektálás serkenti önismeretük fejlődését, együttműködési készségük erősödését, növeli az érzelmi intelligenciát. Pedagógusok számára a fókuszolás akkreditált képzés, így hivatalos továbbképzésük keretében is tanulhatják.

Bavalics Laura vagyok, egy iskolás kislány édesanyja. Óvodapedagógusként dolgozom az óbudai Csicsergő Óvodában. Dráma- és mesepedagógus, játékmentor is vagyok, és az ELTE TOK nappali képzésén játékpedagógiát tanítok vendégoktatóként. Fókusztrénerként a  fókusz-koordinátor képzésben veszek részt.

gyermekfokuszolas.blogter.hu·                                                                                                                                                                                                                        

Szegedi Ágnes: Egészséges szülőnek maradni – fókuszolás felnőtt korban


Időpont: 15.00 – 16.30

Problémáink megoldását, a pozitív változásokat a testünkkel kialakított elfogadó, nyitott kapcsolat mozdíthatja elő. A belső fejlődés természetes folyamatának újrafelfedezése által megindulhat az erősítő változások sora, mely megjelenhet viselkedésünkben, választásainkban, életünk vezetésében. A különböző élethelyzetekhez kapcsolódó testi és lelki reakciónkra fókuszáló figyelem elősegíti önmagunk jobb megértését, környezetünkkel pedig az őszinte kapcsolat kialakítását és fenntartását.

06 30 396 0324

szaszeg@freemail.hu

 A Születés Hete rendezvénysorozat zárása        

Időpont: 17.30 – 18.00

 • Gazella lány, Jázmin asszony

Egy kislány születésétől férjhez menéséig tartó időszakot átölelő dalos-táncos-verses műsor

Kovács Gémes Julianna és a Keletvarázs együttes bemutató előadása

Időpont: 18.00 – 19.00

Kovács Gémes Julianna és a Keletvarázs együttes:

Kovács Gémes Julianna  - keleti pop-folk ének, Tanadíjja, Dzsulíjja, Rezes-Molnár Eszter - orientális tánc, Farkas János - derbuka, keleti pop-folk dalokat, orientális táncokat adunk elő derbuka kísérettel, valamint rövid keleti versbetétekkel. Célunk a kelet kultúrájának terjesztése szórakoztató formában. A dalok arab, magyar, perzsa, angol és török nyelven szólalnak meg. 

Kovacsgemesjuli.eoldal.hu

Kogeju100@gmail.com

 

 

 

Képgaléria