Megnyílt a 2024. évi Previ Tábor

Június 24-én hétfőn ismét megnyitotta kapuit a Prevenciós Központ népszerű nyári tábora, amely a vakáció alatt tíz héten keresztül fogadja egyhetes turnusain a Tanoda diákjait, és az intézménnyel más szolgáltatások keretében kapcsolatban álló kerületi gyermekeket. A táborozással kapcsolatos tudnivalókról Bányai-Kiriák Klaudiától, a tábor egyik vezetőjétől kértünk tájékoztatást.

 

Változott-e valami az elmúlt évekhez képest a nyári tábor szabályait illetően?

–A legfontosabb szabályok tekintetében minden maradt a régiben. Táborunk változatlanul a 8-tól 12 éves korosztályig fogadja a gyerekeket, hétfőtől csütörtökig 08.00-16.00 óra között, pénteken pedig 12.00 órakor zárjuk a tábor kapuját. Idén is egy-egy gyermek legfeljebb két turnusban látogathatja a tábort – kivétel, ha nincs új jelentkező valamelyik megüresedő helyre. Ebben az esetben a várólistáról lehet ismét bekerülni a táborozók közé. A jelentkezési eljárás sem változott. A gyerekek a családsegítő kollégák, az óvodai- és iskolai szociális segítők, az esetmenedzserek, tanodai tanácsadók, valamint az utcai- és lakótelepi szociális munkások ajánlása alapján kerülnek be a táborozók közé.

Az ajánlást követően a Prevenciós Központ munkatársa felveszi a szülővel a kapcsolatot, és a kiszemelt táborhetet megelőző héten személyes találkozás keretében kerül sor a jelentkezési lap kitöltésére. A táborozás szabályait tartalmazó plakátot, amit a gyerekekkel közösen készítettünk el, a hagyományoknak megfelelően ezúttal is kifüggesztettük a tábor ajtajára, hogy mindig szem előtt legyen. Új fejlemény, hogy az idén visszatértünk a 20 fős csoportlétszámhoz. Emlékezetes, hogy a pandémia miatt, elővigyázatosságból az elmúlt években 15 főben határoztuk meg a turnusok létszámát. Azonban évről évre megtapasztaltuk, hogy mennyire hiánypótló szolgáltatás a nyári tábor. Igyekszünk ezért a fokozódó igényeket kielégíteni, biztosítani minden érdeklődőnek a részvételi lehetőséget.

Fontos, hogy a táborban való részvétel változatlanul díjmentes, az étkeztetést, a programokat és minden más költséget az önkormányzat állja.

 

Milyen programok várják a táborozó gyerekeket?

–Munkatársaimmal arra törekedtünk, hogy idén is sokszínű, érdekes és emlékezetes programok részesei lehessenek a táborozók. Változatlanul tematikus hetek képezik a program gerincét. Ellátogatunk majd a Grundra, a Fővárosi Állat-és Növénykertbe, piknikezünk a Margitszigeten, felkeressük a Süllő utcai Superfly trambulinparkot, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokra várnak minket több kulturális intézménybe is.

Meglátogatják majd turnusainkat a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság szakemberei, akik bemutatják a rendőrök és a járőr autók felszerelését, és kötetlen beszélgetés keretében válaszolnak a gyerekek rendvédelemmel, bűnmegelőzéssel kapcsolatos kérdéseire. Meglepetés programként egy alkalommal látogatást teszünk a Cinema Mystica modern művészeti alkotások múzeumába is.

Rendszeresek lesznek az állattartás szabályainak megismertetését is célzó kutyaterápiás programok, kézműves foglalkozások. A tervezett programokat társasjátékok, lego építés és más, kedvelt időtöltések egészítik majd ki. Ma például, a tábor első napján rizslámpa festést rendeztünk, mindenki elkészíthette a saját elképzeléseinek leginkább megfelelő lámpabúra bolygóját. A táborheteket párban viszik munkatársaim: a tanodai tanácsadóknak és az iskolai szociális segítő munkatársaknak besegítenek az utcai szociális segítők is, akik hétről-hétre közlekedésbiztonsági foglalkozásokkal járulnak hozzá a tábor programjához. Ebben az esztendőben nagyobb teret adtunk az egészséges életmód népszerűsítésének. Hétfőnként fejlesztő tornával mozgatja át a gyerekeket egy szakember, aki az év során folyamatosan vezet ilyen foglalkozásokat nálunk a Prevenciós Központban is, valamint a szokásosnál több mozgásos játék került a programtervekbe. Mindemellett sor kerül majd közös sütésre-főzésre, játszótéri szabadidőre és a Previ Stúdió is szervez programokat a táborozóknak.

 

Említésre méltó továbbá, hogy több külsős program esetében is kaptunk felajánlást az adott szolgáltatótól, így díjmentes lesz látogatásunk a Superfly trambulinparkba és a Nemzeti Múzeum élményprogramjára is.

Szeretettel és örömmel várjuk és fogadjuk a Previ Tábor valamennyi résztvevőjét. Kollégáimmal mindannyian azt szeretnénk, hogy minden gyermek élményekkel gazdagodva, kipihenve, jókedvűen gondoljon majd a táborban töltött napokra. Úgy érzem, minden feltétel adott ahhoz, hogy ezt a célkitűzést elérhessük.

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése, észrevétele van, van tájékoztatást szeretne kérni írjon nekünk.

Kérdésem van