Varga Gábor díj 2019.

Hetedik alkalommal adták át az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete által alapított Varga Gábor-díjat november 23-án, új helyszínen, a XIII. kerületi Prevenciós Központban. Bár idén nem volt kerületi díjazott, de a helyszín választásával a szervezők a kerületi intézmények munkáját is elismerték abban a reményben, hogy jövőre XIII. kerületi díjazott is lesz. A díjjal szülők, szülői közösségek javaslata alapján olyan pedagógusokat és más iskolai dolgozókat jutalmaznak, akik a szülőkkel való egyenrangú partnerségre alapozzák szakmai munkájukat.

Ebben az évben egy tanítópáros és – a díj történetében először – egy gyógypedagógus lett Varga Gábor-díjas. A díjat minden évben november 20. körül adják át, amely jeles nap nem csak a névadó születésnapja, de a gyerekjogok világnapja is.

A díj ebben az évben az EU-ban elismert jó gyakorlattá vált. Az European Education Policy Network for Teachers and School Leaders (EEPN), az Európai Bizottság által létrehozott hálózat, amely jelenleg 17 ország 27 szakmai szervezetét tömöríti, 2019-ben a tanári pálya vonzerejének növeléselehetőségeivel, lehetséges módszereivel foglalkozott. A kutatásban a Varga Gábor-díjat mint az egyetlen olyan eszközt emelték ki, amellyel szülők ismerik el pedagógusok szakmai munkáját, és a díjat fontos motiváló eszközként ajánlják a szakma figyelmébe.

 

Képgaléria