Drogellenes Világnap a Previben

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1987-ben hozott határozatot arról, hogy június 26-át a világszervezet tagjai a továbbiakban a kábítószerek elleni fellépés, a felvilágosítás és a megelőzés céljából Drogellenes Világnapnak tekintik. Ennek megfelelően első alkalommal 1988-ban, majd azóta minden évben megrendezésre kerül ez az esemény, amelynek kerületünkben a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Prevenciós Központ adott otthont.

A 2023. évi adatok szerint az elmúlt esztendőben világszerte mintegy 200 millió kábítószer fogyasztót tartottak nyilván – sajnálatos módon a nemzetközi erőfeszítések ellenére ez a szám napjainkra tovább növekedett. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a korábban ismert, „klasszikus” kábítószerek mellett erőteljesen növekszik a különféle szintetikus tudatmódosító szerek piaca, ahol olyan kotyvalékokkal kereskednek, amelyek pontos összetételét, hatásmechanizmusát, az egészségre gyakorolt hatását maguk a szerek előállítói sem ismerik. Mindez különösen fontossá és aktuálissá teszi a felvilágosító munka fokozását, a kábítószerek káros következményeinek megismertetését a veszélyeztetett célcsoportok, leginkább a fiatal korosztályok tagjaival. Az idei Drogellenes Világnap szervezőit alaposan megtréfálta az időjárás. A Previ munkatársai és segítőik éppen végeztek az udvar berendezésével, a sátrak, az ugrálóvár, és a különböző kellékek: mint a hangosító eszközök, a felhőcukor előállító készülék és a kukorica pattogtató berendezés üzembe helyezésével, amikor leszakadt az ég, és a berendezéseket az épület aulájába kellett menekíteni…

De ez az intermezzó senkinek sem szegte kedvét, a továbbiakban a terveknek megfelelően folytatódhatott a program, amelynek ezúttal a sport, a rendszeres testedzés fontosságára történő figyelem felhívás állt a középpontjában. Ismeretes, hogy a Prevenciós Központ a Budapesti Honvéd Sportegyesület edzőtermének felújítása idejére a judo szakosztály rendelkezésére bocsátotta tornatermét. A Drogellenes Világnap rendezvényén megjelent Csizmadia Zoltán, a Honvéd judo szakosztályának igazgatója, köszönetet mondva a Prevenciós Központ gesztusáért meginvitálta a sportág iránt érdeklődő gyerekeket a folyamatban lévő edzés megtekintésére, ahol a párizsi olimpiára készülő sportolókkal is lehetőségük nyílt megismerkedni.

Ki tudja? Lehet, hogy a bemutató hatására valamelyik gyermek kedvet kapott a judo műveléséhez, és egy napon már az ő olimpiai szereplésének drukkolhatunk majd… Mindeközben az aulában tovább folytatódott a gazdag programot felvonultató rendezvény. A Szerencsekeréknél ezúttal a különböző kábítószerek veszélyeivel kapcsolatos kérdések helyes megválaszolásáért lehetett ajándékokra váltható zsetonokhoz jutni. Több asztalnál kézműves foglalkozások, az Angyalföld Polgárőr Szervezet standjánál pedig az Ifjú Polgárőrré válás feltételeivel, a polgárőrök felszerelési tárgyaival lehetett megismerkedni.

Nagy sikert arattak azok a szemüvegek, amelyek a módosult tudatállapot vizuális képzeteit mutatták be viselőiknek: egyértelműen megállapíthatta bárki, hogy a torzított látáskép kizárja a térben történő pontos tájékozódást. Ezúttal sem maradhatott el a csillámtetkó és az arcfestés, a Previ Stúdió zenés-táncos programja, és a lufi-hajtogató bohóc is nagy forgalmat bonyolított a rendezvény ideje alatt.

Képriportunk a 2024. évi Drogellenes Világnap alkalmából megrendezett esemény pillanatait idézi: tekintse meg galériánkat!

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése, észrevétele van, van tájékoztatást szeretne kérni írjon nekünk.

Kérdésem van