A Szociális Munka 2024. évi Világnapjának üzenete

Ebben az esztendőben március 19-én ünnepeljük a Szociális Munka Világnapját, amelynek az alkalomra készült plakáton megjelenített jelszava: „Buen Vivir – valódi változás a közös jövőért.” A Világnap gondolati vezérfonalát a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége (IFSW), a Szociális Jólét Nemzetközi Tanácsa (ICSW), valamint a Szociális Munkásokat Képző Iskolák Nemzetközi Egyesülete (IASSW-AIETS) közösen határozták meg.

 

A mottóban olvasható Buen Vivir kifejezés az Andokban élő indián kecsua nép filozófiai elvére és világnézetére utal, amely az emberi lényt a természeti és társadalmi környezet részeként határozza meg, amelynek céljai: a szükségletek kielégítése, a méltó élet és méltó halál elérése, a „szeretni és szeretve lenni” elv megvalósítása, az egészségben, békében és harmóniában létezés a természettel, és a kultúrák fennmaradása. (Az idei Világnapra készült plakát tervezője: Martha Rothblum.) A Buen Vivir elve arra hívja fel a szociális munkások figyelmét, hogy a valódi jólétet helyezzék előtérbe, amely a közösségben és a természettel való harmóniában gyökerezik. A szociális munkásoknak kiemelt szerepe van a jelentős, pozitív változások elérésében, a virágzó és fenntartható közösségek támogatásában, melyek a kölcsönös tiszteleten alapulnak. Az IFSW célja, hogy ezt az elvet támogassák, elősegítve egy olyan ökoszociális világ létrejöttét, amely a befogadáson, a tiszteleten, a kölcsönös megértésen és az emberi jogok érvényesítésén alapul.

 

Joachim Mumba, az IFSW elnöke a következőket mondotta a Világnap központi gondolatáról: „A Buen Vivir összecseng a szociális munka alapértékeivel. Miközben a Szociális Munka Világnapját ünnepeljük, támogassuk ezt az elvet, és támogassuk azt a jövőt, amelyben a közösségek és a természet harmóniában élnek együtt, egy olyan jövőt, ahol a szociális munkások a helyiekkel közösen terveznek és építenek békés közösségeket, amelyek kulcsfontosságúak közös, fenntartható jövőnk szempontjából”.

(Cikkünk elkészítéséhez felhasználtuk a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének tájékoztatóját.)

 

 

Képgaléria