Kábítószerügyi Egyeztető Fórum: VIII. Nyílt nap

Április 4-én VIII. Nyílt napját rendezte meg a 2004 májusában alapított XIII. Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A szakmai előadásokból és kötetlen konzultációból álló program ezúttal is sok szakembert vonzott. A kerületi önkormányzat és intézményei vezető munkatársai mellett a városrészben működő civil szervezetek, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság, a Nyírő Gyula Kórház, az Angyalföld Polgárőr Szervezet, valamint számos kerületi oktatási és gyermekintézmény képviselői is részt vettek az eseményen.

 

A rendezvényen megjelent szakembereket Németh Borbála, a Prevenciós Központ intézményvezetője üdvözölte, majd Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, a KEF elnöke megnyitó beszédét hallgatták meg az egybegyűltek.

–A XIII. Kerületi KEF megalapításakor azt a célt tűztük a szervezet elé, hogy folyamatos információcsere mellett minden rendelkezésre álló eszközzel szolgálja az együtt gondolkodást és a közös cselekvést. Az elmúlt évek bizonyították filozófiánk eredményességét, amely a prevenció módszereinek alkalmazását helyezi az együttműködés fókuszába. Számos, a XXI. század kihívásainak megfelelő projektet valósítottunk meg a fiatalok szerhasználatának megelőzése, visszaszorítása érdekében, folyamatosan fejlesztve módszereinket, eszközeinket.

 

 –A Tudat-törő szabaduló szoba, valamint a saját forrásainkból megvalósított interaktív drogprevenciós filmek jól szolgálták a felvilágosítást, a fiatalok védelmét. Ezek mellett fontosnak tartjuk olyan programok megvalósítását is, amelyek lehetőséget teremtenek a szabadidő tartalmas és hasznos eltöltésére: mint a Previ Stúdió műsorai, a Previ Tanoda, és a Prevenciós Központ számos más rendszeres szolgáltatása. Ezúton szeretném megköszönni a KEF tagszervezeteinek több, mint húsz éves munkáját, a magas színvonalú és tartalmas együttműködést. Önkormányzatunk továbbra is elkötelezett a  közös munka további támogatása mellett – mondotta Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, majd eredményes munkát kívánt a KEF VIII. Nyílt napja valamennyi résztvevőjének.

 

A szakmai program első előadója dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus volt, aki „Az alkoholfüggőség kulturális, családi és egyéni jellemzői” címmel adott tájékoztatást az alkoholizmus genetikai és személyiségi gyökereiről, neurobiológiájáról, pszichés jellemzőiről, motivációs hátteréről. Az előadás érintette az alkoholizmus kialakulásának családi jellemzőit, a férfi és női alkoholizmus sajátosságait és hatását a gyermekek fejlődésére, majd képet adott a betegség szociokulturális vonatkozásairól is, különös tekintettel a megoldás szintjeire. Előadása végén dr. Kapitány-Fövény Máté ismertette az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének folyamatban lévő projektjét, amely többek között azt tűzte ki célul, hogy 2022-2025 között 10%-kal csökkenjen az egy főre eső éves alkoholfogyasztás mértéke.

 

A következő előadó, Szabó Tünde szociális munkás, egészségfejlesztő mentálhigiénikus „Betegút A-tól Z-ig” című előadásának bevezetőjében arról számolt be, hogy a világméretű Covid-járvány óta jelentősen növekedett az alkoholproblémákkal küzdő emberek száma, közöttük pedig a fiatalok aránya. A betegutak ismertetésének keretében a hallgatóság megismerkedhetett a Nyírő Gyula Kórház gyógyítási módszereivel és gyakorlatával, a háziorvos – járóbeteg ellátás – fekvőbeteg ellátás – rehabilitációs intézmény – utógondozás sorrend jelentőségével, tartalmával. Szabó Tünde végezetül a TÁMASZ Gondozó (Területi Általános Megelőző Addiktológiai Szakgondozó) munkáját, elérhetőségeit ismertette a hallgatósággal, részletes tájékoztatást adva az intézményben folyó kezelés menetéről, jellemzőiről.

 

Rövid szünetet követően Kiss András, a Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthon vezetője mutatta be a 2002 óta működő egyesületnél folytatott, nemzetközileg ismert, 12 hetes  Minnesota program lényegét, eszközeit, módszereit és eredményességét. Mint elhangzott, a szervezet évenként 50 beteget tud fogadni, akik közül különböző magyarázatokkal mintegy 20 fő távozik megszakítva saját kezelését. A végig kitartó alkoholbetegek 85%-ka tekintetében lehet sikeres kezelésről beszélni, ám a visszaesés elleni tudatos küzdelmet az érintettek a program végeztével sem hagyhatják abba, az élethosszig tartó feladatot jelent számukra.

 

A Kiss András által elmondottakat erősítette meg a KEF VIII. Nyílt nap utolsó előadója, aki a Mérföldkő Egyesület tapasztalati segítő munkatársaként, egyben alkoholistaként mutatkozott be a szakmai tanácskozás résztvevőinek. Az előadós személyes hangvételű vallomásában érzékletesen mutatta be, hogy miként vált biztos egzisztenciával rendelkező, kétgyermekes családapából és szeretett férjből néhány év leforgása alatt súlyos alkoholbeteg, aki egész környezetét megterhelte szenvedélybetegségének következményeivel. A Minnesota program segített megszakítani a lecsúszás folytatódása felé vezető, tragikus utat, ám a visszatérés megtartása folyamatos, véget nem érő küzdelmet követel minden érintettől. Az előadó a cukorbetegséghez hasonlította az alkoholizmusból kivezető utat: komoly odafigyeléssel, a szabályok következetes betartásával hosszú és teljes életet élhetnek a volt alkoholisták, ám a betegség kiújulása ellen folytatott küzdelem napi feladatot jelent.

A XIII. Kerületi Kábítószerügyi Fórum VIII. Nyílt napja Németh Borbála zárszavát követően a jelenlévők kötetlen eszmecseréjével ért véget.

 

 

 

Képgaléria