Köszöntjük a Bölcsődék Napját!

2010-óta, amikor miniszteri rendeletbe foglalták, hogy április 21. jeles napnak minősül,  az első magyarországi bölcsőde megnyitására emlékezünk. Az 1852. április 21-én, a fővárosi Kalap utcában (napjainkban: Irányi utca 2-4.) létesített gyermekintézmény megnyitásának napja állami ünnep, a bölcsődei dolgozók számára munkaszüneti nap.

 

Ez az ünnepnap arra szolgál, hogy megemlékezzünk a bölcsődei rendszer megszületéséről, elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki azoknak a szakembereknek, kisgyermekgondozóknak akik lelkiismeretes, nagy felelősséggel  járó munkájukkal elindítják a legkisebbeket a társadalmi szocializáció, a kiteljesedett, felnőtt emberré válás felé vezető úton.

A világ első bölcsődéje Párizsban nyitotta  meg kapuit 1844-ben. Az intézmény létrehozását a nagyipari termelés kialakulása tette szükségessé, mivel a mosodákban és a textiliparban, ahol rengeteg női munkaerőt foglalkoztattak, megoldást kellett találni a gyermekek napközbeni ellátására, felügyeletére. A bölcsődei rendszer elterjedésében és megszilárdulásában elévülhetetlen szerepet játszottak a különböző egyházak, amelyek karitatív intézményeik és szolgáltatásaik sorába emelték ezt a fontos családsegítő intézményt. Magyarországon 1852 januárjában, Majer István püspök, nagyprépost és Forrayné Brunszvik Júlia (az első magyar óvodát létrehozó Brunszvik Teréz unokahúga) támogatásával bölcsőde-egylet alakult, ennek gyűjtése, és kiterjedt szervezőmunkája eredményezte az első magyar bölcsőde létrejöttét. Az első magyarországi bölcsődében 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak.

 

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat városrészünkben 9 bölcsődét, és 14 családi bölcsődét tart fenn, a gyermekek napközbeni ellátására 1.078 férőhely áll rendelkezésre. Családbarát intézményeinkben 980 a bölcsődei, és 98 a családi bölcsődei férőhelyek száma. Az intézmények a Prevenciós Központ szervezeti egységeiként működnek, és épületeik felszereltségét és építészeti minőségét tekintve az ország legkorszerűbb gyermekintézményei közé tartoznak.

 

A bölcsődékben napi négyszeri étkezés, korszerűen felszerelt csoportszobák, készségfejlesztő eszközökkel ellátott, gondtalan játékra hívogató, biztonságos zöldterületek várják a gyermekeket, minden feltételt biztosítva sokoldalú fejlődésükhöz. Budapesten elsőként, 2003-óta az önkormányzat a rászoruló kerületi gyermekek számára térítésmentesen biztosítja a bölcsődei ellátást.

Önkormányzati intézményeinkben nincs kielégítetlen elhelyezési igény, bölcsődéink (és óvodáink) minden kerületi kisgyermek előtt nyitva állnak.