Valentin napi Extra Főző a Previben

Február 14-én, a „szerelmesek napján” különleges programra várták a gyerekeket a Prevenciós Központ konyhájába: az  Extra Főző étlapján ezúttal olyan étel elkészítése szerepelt, amely tág teret adott az egyéni ötleteknek, és a fantáziának. A saját kezűleg dagasztott, kelesztett, majd nyújtott tésztából mindenki olyan alakú pizza alapot készíthetett, amilyet csak akart. Csodálkozhatunk-e azon, hogy a pálmát a szív alakú csemege vitte el..?

A Valentin nap megünneplésének előzményei a kereszténység megjelenése előtti időszakra nyúlnak vissza. Az ókori Rómában február 15-én, profán ünnep keretében tisztelegtek a szerelem előtt: ezen a napon, korbáccsal a kezében egy hiányos öltözetű leány és egy fiú szaladt keresztül a városon, egy-egy ütéssel megtisztítva az útjukba kerülő fiatalokat, különösen a lányokat, hogy termékenységet és gyermekáldást idézzenek elő. Az ünnephez tartozott a párválasztás ceremóniája is, ennek ismertetése azonban kívül esik beszámolónkon.

A kereszténység születése után jelentős elemekkel bővült a szerelem ünneplésének tartalma, értelmezése, míg elérkeztünk napjainkhoz, amikor az Angliából és az Amerikai Egyesült Államokból útnak indult ünnep meghonosodott Európa országaiban is. Máig tartó vita tárgya, hogy mennyire tekinthető magyarnak ez a hagyomány? A Prevenciós Központ munkatársai azonban nem a vita, hanem a közösség építésének, új élmények megszerzésének lehetőségét látva a Valentin napban, a Previ Főző keretében adtak teret a jeles nap megünneplésének.

Az Extra Previ Főző a recept ismertetésével és az alapanyagok bemutatásával kezdődött, majd a tészta összeállításával, dagasztásával és kelesztésével folytatódott. Unatkozásra senkinek sem volt módja, hiszen amíg néhányan a tészta készítésével bíbelődtek, a többiek színezéssel, és a pizzához szükséges feltétek elkészítésével voltak elfoglalva. Gondos kezek szeletelték a különböző felvágottakat, váltott erők reszelték a sajtot, bontották a főtt kukoricás dobozokat, kavarták a pizza szószt. Időközben bemelegedett a sütő is, így a pizza alapok megformázása, és a tartozékokkal való ellátása után máris mehetett az első adag Valentin napi pizza a forró sütőbe.

Néhány pillanattal később az ünnephez méltó, pompás illat áradt szét a konyha légterében, miközben serény kezek dolgoztak az újabb adagok elkészítésén. A sütés műveletének minden egyes pillanatát éber tekintetek vigyázták. Így éppen akkor került elő a tepsi a sütőből, amikor annak eljött az ideje, egy perccel sem előbb, vagy később. Az eredmény minden jelenlévő szívét megdobogtatta, a gyerekek által készített ünnepi csemege a legkényesebb ízlésnek is megfelelt. Az egymás követően kisütött pizza szeletek maradéktalanul gazdára találtak, elfogyasztásukkal jókedvű, derűs keretet adva a közös játékoknak.

Képriportunk a Valentin napi Extra Főző emlékezetes pillanatait mutatja be. Tekintse meg galériánkat, ahol megtalálható az ünnepi pizza elkészítésének receptje is!

 

Képgaléria