Bölcsődék Napja alkalmából

 

Az első magyar bölcsőde 1852. április 21-én nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt, lehetővé téve ezzel az anyák újbóli munkába állását, miközben gyermekeik szakszerű, és egészséges szociális fejlődésüket támogató gondozásban, biztonságos környezetben tölthették napjukat. E jeles alkalomból kifolyólag 2010 márciusában a Szociális és Munkaügyi Minisztérium április 21-ét a Bölcsődék Napjává nyilvánította, kifejezve ezzel a kisgyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmények és dolgozóik iránti tiszteletet.

A XIII. kerületi Önkormányzat 9 bölcsődét és 2 telephelyen 11 családi napközit működtet. A városrész gyermekszáma és a bölcsődei ellátás iránti igény növekedésének figyelembevételével, a lehetőségekhez mérten a férőhelyek száma is folyamatosan bővül, annak érdekében, hogy minél több kerületi kisgyermek számára elérhető legyen az ingyenes bölcsődei elhelyezés.

A gyermekek személyiségfejlődésük korai szakaszában a szűk családból egy új, tágabb közösségbe kerülve számos, a későbbi szociális életük során hasznos tudást sajátíthatnak el. A bölcsődékben zajló gondozói-nevelői munka a kisgyermekek életkori sajátosságainak és igényeinek figyelembevételével játékos, bensőséges keretek között történik, és mivel a gyermekek szociális és individuális fejlődése szempontjából rendkívül fontos életszakaszban zajlik, komoly szakmai felkészültséget igényel.

Szívből köszönjük valamennyi, a kerületi bölcsődékben és családi napközikben dolgozó kisgyermeknevelő és gondozónő áldozatkész és odaadó munkáját, amellyel a gyermekek biztonságáról, fejlődéséről és jókedvéről gondoskodnak, és amellyel a szülők számára is óriási segítséget nyújtanak!

 

Képgaléria