Megnyitotta kapuit a Previ Tanoda!

Nagy érdeklődéssel kísért ünnepi esemény keretében, május 5-én megnyitotta kapuit a kerületben élő hátrányos helyzetű gyermekek előtt az önkormányzat támogatásával létrehozott Previ Tanoda. 

 

 

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központ és Családi Bölcsődei Hálózat régen várt, új szolgáltatásaként megvalósult Previ Tanoda megnyitására érkezett vendégeket, akik között jelen volt dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia és Csiga Gergely alpolgármesterek, a kerületi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat polgármestere és több tagja, Lányi Zsolt rendőr alezredes, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője, az önkormányzat képviselő-testületének és intézményeinek számos reprezentánsa, Németh Borbála, a Prevenciós Központ intézményvezetője üdvözölte, majHolopné SchramekKornélia alpolgármester ünnepi beszédét hallgatták meg az egybegyűltek.

 

 

A kerületi önkormányzatot és az itt élő családok gyermekeit súlyos veszteség érte azzal, hogy 2013-ban elvették tőlünk iskoláinkat. Ezzel sok olyan önkormányzati támogatástól fosztották meg az iskolákat és az ott tanuló gyermekeket, amelyek nagy hagyományokra visszatekintve, és hatékonyan szolgálták a pedagógiai munka céljait, a tanulók érdekeit. Ezek közé tartoztak a hátrányos helyzetű gyerekek számára biztosított támogatási-, felzárkóztatási eszközök és módszerek, amelyek hiánya önmagában is elegendő lett volna az iskolák korábbi, kiemelkedő oktatási színvonalának visszaeséséhez. A most induló tanodai rendszer ennek a hiánynak az orvoslását hivatott szolgálni. Nem csak a felzárkóztatást segíti majd a megnyíló korrepetálási lehetőségekkel, hanem a közösséghez való tartozás érzésével is megajándékozza az ide beiratkozó gyermekeket. 

 

 

Több olyan programon vehetnek majd részt, amely kifejezetten a tanulás segítésére hivatott. Ilyen lesz például a mentor program, amely kifejezetten a tanulmányi eredmények javítását, az évismétlés elkerülését, a továbbtanulás lehetőségének megteremtését szolgálja. A tanulást segítő szolgáltatások mellett azonban tovább működik majd a PreviStúdió, a Previ Főző és a Previ Foci is, ami a csellengés megelőzését, a közösséghez való tartozás élményének kialakulását, megélését segíti biztonságos, befogadó keretek között. Mindez a hátrányos helyzetű fiatalok integrálását szolgálja, széles kaput nyitva számukra a tágabb közösségbe történő beilleszkedéshez. Holopné Schramek Kornélia alpolgármester végezetül jó munkát kívánt a Previ Tanoda munkatársainak és diákjainak, majd Németh Borbála intézményvezető adott tájékoztatást az új szolgáltatás tartalmi elemeiről, célkitűzéseiről, és a gyakorlati végrehajtás fontosabb aspektusairól.

 

 

 

A Tanoda megvalósítását szívügyemnek tekintem. Vezetői pályázatom egyik kiemelt célkitűzéseként is ennek az alapvetően a felzárkóztatást, de e mellett a közösségre, kapcsolatokra, barátokra találást szolgáló új szolgáltatásnak a megvalósítását jelöltem meg. A szigorúan vett iskolai tananyaggal történő foglalkozáson túl alapfokú művészeti képzést, a kreativitást szolgáló szabadidős és sport programokat kínálunk a tanodába beiratkozó diákok részére. A mentor program szervezésében számítunk a kerületi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat támogatására, aktivistáik bekapcsolódására a Tanoda működésébe, amire ígéretet kaptunk. Jelenleg 65 diák iratkozott be a tanodába, és 24 jelentkezővel már megkötöttük az együttműködési megállapodást is. Tapasztalataink szerint napról napra nő az érdeklődés az új szolgáltatás igénybevétele iránt. Várólista nincs, minden jelentkezőt szeretettel és örömmel fogadunk. A Previ Tanoda minden szolgáltatása térítésmentes. Végezetül köszönetemet fejezem ki az önkormányzat vezetésének, hogy biztosította és biztosítja a működéshez szükséges forrásokat és támogatást, bízom benne, hogy ez a ráfordítás bőségesen megtérül majd a tanodába járó diákok eredményeiben, életminőségük javulásában, jövőjük megalapozásában.

A továbbiakban két olyan középiskolás diák bemutatkozásával és hozzászólásával folytatódott az ünnepség, akik évek óta a Prevenciós Központ különböző programjainak a résztvevői. Nerada László és Szabolcsi Marcell személyes hangvételű vallomásaikban arról beszéltek, hogy milyen jelentős szerepet játszott életükben, sorsuk alakulásában a Previ által biztosított támogatás, az itt megismert, befogadó közösség. Ezt követően a GYIÖK diákpolgármestere, Vavrek Dániel lépett a mikrofonhoz, aki sok sikert kívánt a Previ Tanoda működéséhez, és biztosította a jelenlévőket, a kerületi önkormányzat és a Prevenciós Központ vezetőit és munkatársait a GYIÖK elkötelezettségéről a Previ Tanoda munkájának támogatásával, a lehető leggyümölcsözőbb együttműködéssel kapcsolatosan.

 

 

Previ Tanoda megnyitásának ünnepi pillanatait követően a jelenlévők megtekintették az új szolgáltatás céljainak megfelelően kialakított és felszerelt munkatermet, amely a továbbiakban a különböző programok központi helyszínéül szolgál majd.

Tekintse meg az ünnepségen készült képgalériánkat!

 

Képgaléria