Previ Főző a tolerancia jegyében

Azt követően, hogy az UNESCO tagállamai 1995. november 16-án közös nyilatkozatban fogadták el a tolerancia alapelveit, az Egyesület Nemzetek Szervezetének Közgyűlése november 16-át a Tolerancia nemzetközi világnapjává nyilvánította. A világnap tiszteletére a Previ Főző november 15-én megtartott foglalkozását a tolerancia témakörének szentelte.

Az ENSZ Közgyűlés által alkotott nyilatkozat kimondja: „A tolerancia se nem engedmény, se nem közömbösség, hanem tisztelete és megbecsülése annak a gazdag változatosságnak, mely világunk kultúráit, kifejezési formáinkat és emberi mivoltunk megélését jellemzi. A tolerancia elismeri mások egyetemes emberi jogait és alapvető szabadságjogait. Az emberek természetüknél fogva sokfélék; csak a tolerancia biztosíthatja a vegyes összetételű közösségek fennmaradását a földkerekség minden régiójában.”

A nyilatkozat szellemiségének átadását szolgálta, hogy a Previ Főző foglalkozását ezen a napon két részre bontották a Prevenciós Központ munkatársai: a résztvevők először egy filmet tekintettek meg, amely a különbözőségek értékeinek felismeréséről és megbecsüléséről  szólt, majd a látottak megbeszélését követően átvonultak a konyhába, ahol főzéssel folytatódott, majd az elkészült ételek elfogyasztásával zárult a tolerancia nap programja.

 

A jeles nap tiszteletére egy nemzetközi ételt,  Chilis babot, desszertnek pedig a Previ Főző saját kreációját, Tolerancia muffint készítettek a fiatalok, amely sokszínűségével jól szimbolizálta a tolerancia központi gondolatát. Honlapunk látogatói maguk is elkészíthetik a jó választásnak bizonyult ételeket: receptjüket a galériából tölthetik le számítógépükre vagy okostelefonjukra.

 

A nemzetközi Tolerancia nap előtt tisztelgő Previ Főző keretében sor került egy alkalmi torta elkészítésére is, amelyet az utókornak való megörökítését követően jóízűen és maradéktalanul fogyasztottak el a program különböző életkorú, nemű, szemüveges és szemüveget nem használó, más-más hajszínű, öltözékű és testmagasságú, a tolerancia értékeit ismerő és magukénak tekintő résztvevői. Képeink a Previ Főző pillanatait idézik: tekintse meg galériánkat!

 

 

Képgaléria